Јован Вучуровић / - ДФ
16/12/2021 u 16:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучуровић: Да се појавио у Црној Гори Ђукановићевог доба, Његош би био утамничен

Много тога о Његошу написао је и блаженопочивши митрополит Амфилохије, истичући да је Његош у тамници од 1974. и ми треба да ослободимо егоша из тамнице, да имамо мјесто око кога ћемо се окупити и помирити.., наводи он

Желим да саопштим да ће клуб посланика ДФ подржати овај предлог закона, поручио је Јован Вучуровић из ДФ-а коментаришући расправу у Скупштини око увођења Његошевог Дана.

-Казао сам јуче на одбору да је веома важно да овај закон добије што ширу подршку, а онај коме ово смета треба да смисли неко убједљиво  образложење. Овдје се годинама говорило о непријатељима државе, о сличним глупостима које је пласирао бивши режим како би себе представио као екслузивног заштитника ЦГ. Они јесу били заштитници ЦГ, али приватне државе Мила Ђукановића, у којој су се фалсификовале историјске чињенице, и у којој није било превише мјеста за Нјегоша јер је он подсјећао на идентитет кога су се неки одрекли. Да се којим случајем пројавио у Црној Гори Ђукановићевог доба, Нјегош би био утамничен, као и многи који су ишли тим путем-навео је он.

Додаје: "И надам се да неће бити оних који су против предлога закона, јер ко год држи до Црне Горе и њене традиције не би требало да буде против тога да један дан буде посвећен Нјегошу, да буде дан културе":

-Колеге из Демократа су имали више среће од нас, јер сам сигуран да ће овај предлог закона проћи. Ми смо сличан закон предлагали октобра 2018. Године и децембра 2019. Године, негдје уочи почетка пресудне битке за светиње и Црну Гору. Међутим, није било већине да се усвоји, а ДПС-у је било важније да се не замјере коалиционим партнерима, него да одамо почаст ономе ко нас је прославио- поручио је он.

-Писали су о Нјегошу многи великани - Свети владика Николај Велимировић нема дилеме када говори о његовој величини и првенству у нашем народу и своју ,,Религију Нјегошеву'' почиње: Владика Петар други представља велики празник у животу српства. Он стоји усамљен међу осталим занемнитим Србима, без претходника и без следбеника. Нјегов једини претходник јесте донекле велика душа српског народа, изражена у народној поезији. Исидора Секулић ће му посветити ,,Књигу дубоке оданости'' и наслутити шта се спрема – када је за Мештровићев рад Нјегоша казала- то није суштински Нјегош, писао је и Ђилас, Матија ће му посветити ,,Праху оца поезије'', Црњански ће казати - Лирски тај однос према Богу, велика је новост, — после Косова Нјегош сја усамљен, у сунцу, над морем.  Иво Андрић ће у свом есеју ,,Нјегош као трагични јунак косовске мисли'' казати-  Али нису само мисао и поезија предели за косовску традицију. Она је за Нјегоша живот сам. Лубарда ће својим сликарским генијем завапити за Нјегошевим оскрнављеним гробом…- наводи се у саопштењу.

Додаје: "Много тога о Његошу написао је и блаженопочивши митрополит Амфилохије, истичући да је Његош у тамници од 1974. и ми треба да ослободимо егоша из тамнице, да имамо мјесто око кога ћемо се окупити и помирити.. ".

-Такође, како и каже у образложењу, важна је И та кохезивна снага Нјегоша И његово пријатељство са појединим везирима И беговима. Један од њих, Алипаша Ризванбеговић Сточевић, херцеговачки везир, сагледавајући Нјегошева размишљања, рекао је о владици ову просту и дубоку истину: "А бога ми мога и дина, то је онај прави српски бан од Косова." А Његош, И кроз своју посвету праху оца Србије, једном за сва времена спаја и увезује свој народ, И позива на његово јединство п слогу. Дакле, било је И вријеме да се и на овај начин одужимо Нјегошу, а надам се да ћемо И убудуће бити на виснини задатка када су у питању они који су оставили траг у нашој историји И традицији- наводи он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:14