Јован Јоле Вучуровић / - фото: ДФ
27/04/2022 u 16:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучуровић: Ничим изазвани напади екстремиста на дјецу из Никшића, надлежни да реагују

Вучуровић сматра да се у том граду у континуитету дешавају напади "са елементима фашизма, како на Србе тако и на свештенство Српске православне цркве"

Предсједник Одбора за људска права и слободе Јован Вучуровић осудио је, како је рекао, "ничим изазване фашистичке нападе екстремиста са Цетиња на дјецу из Никшића".

То је, како је оцијенио, био "класичан примјер распиривања националне и вјерске нетрпељивости, угрожавања људских права и слобода".

- У овом случају су директно угрожена и повријеђена права дјетета. Због свега наведеног, надлежни органи су дужни да под хитно открију организаторе и учеснике овога срамног напада на дјецу из Никшића - рекао је Вучуровић.

Сматра да инциденти са оваквом позадином никако нијесу случајност, нити је, како је рекао, "ово нека новост за Цетиње посљедњих деценија".

Вучуровић сматра да се у том граду у континуитету дешавају напади "са елементима фашизма, како на Србе тако и на свештенство Српске православне цркве".

- И заиста је забрињавајуће да у граду који је био носилац идеје ослобођења и уједињења српског народа дође до овакве ескалације мржње, и да се ту гдје је српство добило најснажнији замах од Косова, покушава спријечити пјевање пјесме 'Весели се српски роде'. Наравно, ти покушаји су узалудни, али дошли смо у једну трагичну ситуацију да је једном броју Цетињана данас ближа идеологија фашисте Секуле Дрљевића него сви Петровићи-Нјегоши и косовски завјет који се изњедрио под Ловћеном - рекао је Вучуровић.

Сматра да иза оваквих, како је рекао, срамних напада углавном стоје структуре бившег режима, због чега, наводи Вучуровић, испаштају остали грађани Цетиња "који се сигурно стиде због оних који су спремни да нападају дјецу из Никшића".

- Нажалост, овај срамни напад није осудио ни предсједник општине Цетиње, који је својим изјавама само показао да и он идеолошки припада хулиганима који својим понашањем и примитивизмом брукају Цетиње и буквално га изолују од остатка Црне Горе - рекао је Вучуровић.

Позвао је и омбудсмана да предузме мјере у оквиру својих надлежности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 03:26