Вукић / IVAN PETROVIC-IPE
30/11/2021 u 13:21 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукић (СНП): Остаје нам само да се надамо да неће бити нерегуларности на локалним изборима

Што се тиче радне групе за изборно законодавсто, више не постоји могућност да се посао заврши до краја године, казао је Секулић (ДПС)

Бојкотом од стране опозиције Одбора за свеобухватну изборну реформу није било могуће да се направе конкретне изборне реформе о којима смо сви говорили већ дужи период, тако да нам остаје свима само да се надамо да неће бити нерегуларности на дан локалних избора у три општине, казао је у изјави за "Дан" посланик Социјалистичке народне партије (СНП) и члан Одбора за свеобухватне изборне реформе Драган Вукић.

Вукић је додао да је проблем што у овом тренутку не могу утицати на нека законска рјешења.

– То се, прије свега, односи на резиденцијални услов. Тако су грађани Мојковца морали физички да спречавају оне који хоће да се баве изборним туризмом да данас гласају у Колашину, сјутра у Мојковцу и тим чином управљају или пробају да управљају изборном вољом и ако не живе у том граду. Такође, проблем је што нијесмо били сви у сагласју да се избори у Мојковцу, Петњици и на Цетињу одложе за прољеће наредне године – истакао је Вукић.

image

Одбор за свеобухватну изборну реформу

IVAN PETROVIC-IPE

Иако се локални избори у три општине одржавају ове недјеље, обећане реформе нијесу спроведене. Изборно законодавство није промијењено, као ни кровни Закон о избору одборника и посланика за који је потребна двотрећинска већина. Иако су представници власти и опозиције, како старог тако и новог сазива Скупштине, већином истицали да су измјене изборног законодавства неопходне и нужне, и беспоговорно прихватили рад у Одбору за свеобухватну изборну реформу, ни послије пола године од формирања тог скупштинског радног тијела не може се говорити ни о минимуму резултата, а камоли о неком конкретном учинку.

Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) и потпредсједник Одбора за изборну реформу Предраг Секулић навео је у изјави за "Дан" да је могуће још једно пробијање рока за завршетак рада овог одбора.

– Што се тиче радне групе за изборно законодавсто, више не постоји могућност да се посао заврши до краја године када истиче рок дат одлуком о њеном формирању – казао је Секулић.

Одбор је рад требало да заврши још у јулу, међутим, одложили су то за крај године.

Још увијек без предсједника ДИК-а

Посланик Предраг Секулић казао је да што се тиче изборних закона не постоје препреке за одвијање изборног процеса у Петњици, Мојковцу и на Цетињу.

– Нажалост, парламентарна већина због своје неспособности још увијек није изабрала првог човјека Државне изборне комисије, али то неће и не може блокирати изборни процес – истакао је он у изјави за "Дан".

Административни одбор није јуче расправљао о наставку процедуре за избор предсједника Државне изборне комисије (ДИK), јер за то, како је објашњено, није било техничких могућности.

Ту расправу је затражио посланик Социјалдемократске партије (СДП) Рашко Kоњевић, а претходно је Далиборка Пејовић из Демократске партије социјалиста (ДПС) питала зашто се застало са избором предсједника ДИK-а.

Предсједник Административног одбора Милун Зоговић је истакао да расправа о томе није предвиђена дневним редом јучерашње сједнице.

Пејовићева је казала да одуговлачење са избором предсједника ДИK-а ствара велике проблеме, посебно уочи предстојећих локалних избора.

Реаговао је посланик Демократа Владимир Мартиновић наглашавајући да та партија "није проблем, ни препрека" за избор предсједника ДИK-а.

Избор предсједника Државне изборне комисије (ДИK) приоритет је Скупштине и тај процес треба окончати, казао је јуче и посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Душко Марковић.

Он је рекао да би отпочињање изборног дана без предсједника ДИK-а био сигнал да се не жели допринијети владавини закона.

– Избор предсједника ДИK-а у овом тренутку јесте приоритет парламента, и тај процес треба окончати – написао је Марковић на Твитеру.

Политички аналитичар Божидар Чолаковић истакао је за "Дан" да је Одбор за реформу изборног законодавства, вјероватно због постојећих неспоразума у редовима парламентарне већине, закаснио да учини помак набоље прије локалних избора које је расписао предсједник државе.

– Врло је могуће да је парламентарна већина предлогом измјена закона покушала да све локалне изборе обједини у једном дану, а разлози су очигледни, стање продужене кампање, уз сву поларизацију која уз такву кампању иде, те на тај начин направи довољно простора одбору да радом убрзаним темпом бар дјелимично направи искорак ка организовању слободних и фер избора на локалном нивоу. Међутим, ситуација са тим предлогом се додатно искомпликовала због укупног амбијента на политичкој сцени, кохабитација са предсједником, нередовно стање у судској грани власти, да се тренутно не чини врло извјесним да ће до жељених промјена законодавства којим се регулише изборни процес заиста и доћи прије локалних избора – казао је Чолаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:05