Вуковић  / Фото: ПГ биро
03/09/2021 u 14:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуковић: Бојим се да ће на Цетињу бити инцидената, митрополит вријеђа Црногорце

Комплетно Цетиње је против устоличења, сви су сложни, поручује потпредсједник ДПС-а

Градоначелник Подгорице и потпредсједник Демократске партије социјалиста (ДПС) Иван Вуковић навео је да ће Влада Црне Горе бити одговорна уколико се догоде инциденти.

- Влада ће бити одговорна, јер је то обавеза Владе. У Влади су свјесни да је то скуп високог ризика. То када премијер каже да неће бити на Цетињу, он не говори као премијер, већ вјерник. Истовремено, он је дужан да се стара о безбједности свих грађана Црне Горе, а тензије су толико подигнуте да се ја плашим. Отуда и позив ДПС-а да се најављено устоличење откаже”, рекао је Вуковић за Нову. 

Он је навео да се боји да тај догађај неће проћи без инцидената.

На наводе да се ДПС-у спочитава да се дижу тензије у Црној Гори и доприносе могућности евентуалног сукоба, он је рекао да је и Главни одбор партије УРА Дритана Абазовића заузео идентичан став као ДПС.

- Прије пет-шест дана имали смо сједницу локалног парламента на Цетињу, гђе су представници УРА гласали против тога да будући митрополит буде устоличен на Цетињу. Резултат гласања је био 22 – 4. Дакле, 90 одсто одборника у цетињском парламенту је гласало против тога - навео је Вуковић.

Он је казао да је покушана организација скупљања подршке устоличењу митрополита на Цетињу, а да је само 11 људи потписало ту петицију.

Вуковић је додао да је чињеница да је комплетно Цетиње против те идеје.

- Цетиње ће тога дана бити сложно, људи ће бити на улици и послати поруку да том чину тамо није мјесто - рекао је Вуковић.

На подсјећање да је 41 митрополит устоличен у том манастиру на Цетињу и да је Јоаникије провео већи дио своје службе на том мјесту, Вуковић је казао да Цетињски манастир припада Цетињу и не може ником другом.

- СПЦ користи тај манастир по уговору који има са Цетињем. Неки митрополити јесу устоличени у том манастиру, неки нијесу. Доминантно јесу. Све до укидања црногорске цркве и државе 1918, сви ти митрополити и владике су бирани у складу са оним што је било расположење у Цетињу и Црној Гори - навео је Вуковић, додајући да митрополит Јоаникије наступа са тим да Црногорци не постоје као нација и то је нешто што вријеђа сваког Црногорца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

06. maj 2024 12:50