Данијел Живковић / - фото: ДПС
02/04/2022 u 15:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Живковић: ДПС не привата условљавања СНП-а

Према његовим ријечима, Црна Гора никада не би отворила евро-атлантску перспективу, да се питао СНП

Демократској партији социјалиста (ДПС) нијесу прихватљива условљавања Социјалистичке народне партије (СНП) да Социјалдемократе (СД) и Социјалдемократска партија (СДП) не могу бити дио мањинске владе, поручио је шеф посланичког клуба ДПС-а Данијел Живковић.

Он сматра да би требало обезбиједити учешће великог броја политичких субјеката у мањинској влади, али не условљавањима или ултиматумима, а посебно не залагањем СНП-а да СД и СДП не буду дио извршне власти.

- СНП је у протеклих 25 година у континуитету доносио погрешне одлуке, које су биле супротстављене националним интересима Црне Горе и у тој странци имају најмање морално и политичко право да условљавају улазак у владу суверенистичких, грађанских и европских политика, које су биле на правој страни историје - казао је Живковић у интервјуу агенцији МИНА.

Према његовим ријечима, Црна Гора никада не би отворила евро-атлантску перспективу, да се питао СНП.

Живковић је казао да ни СНП ни УРА нијесу били на Цетињу 2017. године, када је требало формализовати чланство Црне Горе у НАТО-у.

 - Замислите само какво би било безбједносно стање у Црној Гори да нијесмо чланица НАТО-а, у контексту онога што Русија предузима према Украјини. Да се питала СНП, ми данас не бисмо отворили ни европску перспективу државе -  сматра Живковић.

Он је оцијенио да су у СНП-у пропустили низ шанси да конкретним дјелима покажу да припадају правом систему вриједности, будући да нијесу гласали за смјену министра правде Владимира Лепосавића, ни за Резолуцију о геноциду у Сребреници.

 - Говорили су све најгоре о Влади Здравка Кривокапића, а нијесу смогли снаге да гласају за неповјерење, нити су гласали за разрјешење парламента. Као да су очекивали да неко други рашчисти простор умјесто њих, а да они међусобно подијеле чинове - рекао је Живковић.

Он је казао да таква политика не може бити постављена у улогу уцјењивача, нити постављача ултиматума, а најмање може бити супституција за грађанске политке, какве су СД или СДП.

 - Не дозвољавамо да било ко поставља услове који би могли утицати на то да добијемо мањинску владу која нема политичку стабилност унутар парламента. Неприхватљиво је искључивање политичких субјеката који у овом моменту разговарају о уласку у мањинску владу - истакао је Живковић.

Живковић је оцијенио да је владу требало раније формирати, како би се уклонила актуелна извршна власт у техничком мандату која, како је рекао, сваког дана производи озбиљну штету.

Он је, на питање очекује ли да ли ће нова влада бити формирана до 15. априла, одговорио да то не зависи од ДПС-а.

 - Видимо да су се одужили разговори на ову тему. Због продужења тих разговора ствара се једна врста неодлучности која може додатно продубити нестабилност и институционалну кризу у Црној Гори, навео је Живковић.

Он казао да ДПС превасходно занима програм нове владе, односно консолидација безбједносног сектора, деблокада европског пута Црне Горе, санација стања у економији и бављење заштитом живота и здравља људи.

Живковић је рекао да је сада тешко лицитирати са бројем посланика који ће подржати мањинску владу јер још нема финалног става око тога који би политички субјекти требало да буду њен дио.

 - Потребна је шира политичка подршка унутар црногорског парламента, највише из разлога деблокирања европског пута Црне Горе - навео је Живковић.

Он је казао да мало ко од политичких субјеката, који постављају ултиматум уласка грађанских политика у извршну власт води рачуна да ће Уставни суд ускоро бити потпуно дисфункционална институција.

Живковић је рекао да без Уставног суда не могу бити организовани регуларни избори, нити спроведени изборни циклуси који очекују Црну Гору.

 - Због тога нам је потребна та врста инклузивности, а о подршци мањинској влади, уколико она добије формат у парламенту, не можемо договорити прије него се чује финални став мандатара - казао је Живковић.

Он је казао да се вршилац дужности /в.д/ предсједника Скупштине Страхиња Булајић, одбијањем да закаже сједницу Скупштине, понаша неодговорно.

 - Узурпирао је позицију предсједавајућег Скупштине и тиме покушава да блокира рад институције и онемогући посланике да бирају своје дужности - рекао је Живковић.

Он је казао да Булајић не заказује сједницу зато што се тај чин не поклапа са његовим партијским интересом.

 - То није одраз демократије, што не чуди од Демократског фронта, јер они најиновативнији у политикама деструкција. Они, под кринком изборне воље грађана, покушавају да уруше систем - рекао је Живковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:17