Златко Вујовић / - SRDJA BOLJEVIC
04/02/2022 u 22:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Златко Вујовић: Очекуjе се консолидациjа ДПС-а и осталих процрногорских партиjа

Међутим, сарадња са НАТО-ом jе значаjно пала, Црна Гора ниjе испунила броjне обавезе, поручио је Вујовић

Након изгласавања неповjерења Влади Црне Горе, професор Факултета политичких наука у Подгорици и предсjедник Центра за мониторинг и истразивање (ЦеМи) Златко Вуjовић каже да jе њена заоставштина из протеклих 14 мjесеци углавном лоша. Добрим сматра чињеницу да jе Црна Гора сачувала стопроцентну хармонизираност вањске политике са политиком ЕУ и поред броjних изазова, преноси Дневни аваз. 

- У садашњоj опозициjи су забринути изjавама Абазовића и лидера просрпског СНП-а коjе упућуjу да би мањинска влада била влада континуитета када jе риjеч о односима према Србиjи, Српскоj православноj цркви и њиховоj веома агресивноj националистичкоj агенди у Црноj Гори. Мањинска влада, макар са концептом како jу jе наjавио Абазовић, приjе да може бити нека техничка влада коjа ће имати задатак да створи услове за наредне парламентарне изборе, него што ће обезбиjедити убрзано испуњавање услова за чланство Црне Горе у ЕУ. ДПС неће учествовати у власти, али свакако да ће њихови кадрови покрити броjне позициjе по дубини, на нижим нивоима од министарског, тако да се очекуjе консолидациjа ДПС-а и процрногорских партиjа – истиче професор Златко Вуjовић у разговору за "Аваз".

- Међутим, сарадња са НАТО-ом jе значаjно пала, Црна Гора ниjе испунила броjне обавезе. Ниjе било изричитог одбиjања, али су смањивани контингенти, ниjе одржана НАТО вjежба у Црноj Гори, стално су се налазила некаква оправдања да црногорски допринос НАТО-у буде сведен на што мањи ниво, без отварања тог питања у jавности. Кад говоримо о безбjедоносним службама, наше службе су потпуно растурене од стране српских и руских обавjештаjних служби и наjвећи дио обавjештаjног система jе под утицаjем или контролом те двиjе службе. Русиjа и Србиjа су успjеле да у jедноj чланици НАТО-а уруше безбjедоносни систем и на таj начин покажу не само да jе Црна Гора слаба већ да и безбjедоносни систем jедне НАТО чланице може бити компромитован – казао jе за "Аваз" професор Вуjовић, коментаришући насљеђе смиjењене црногорске владе.

Он сматра да смjена Владе Кривокапића тешко може водити ка формирању неке стабилниjе jер актери на политичкоj сцени, коjи су добили подршку прозападних бирача, "нису свjесни значаjа, нити довољно храбри да предузму државничке, а мање популистичке потезе". Вуjовић очекуjе формирање мањинске владе, али на њеном формирању предстоjи jош посла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:14