Зоговић / Фото: Иван Петровић Ипе
28/08/2021 u 21:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зоговић: Ни Млечани, ни Османлије нису отели трон митрополита, па неће ни Ђукановић

Искористио је данас присуство султана Ердогана, да припријети традиционалној Црној Гори и братској Србији, каже функционер ДНП-а

Ако Патријарх Порфирије и Митрополит Јоаникије нијесу пожељни у Црној Гори, онда је непожељан и српски народ у овој земљи, казао је вечерас функционер ДНП-а и предсједник Администарстивног одбора Милун Зоговић. 

Он је навео да је порука предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да устоличење митрополита треба измјестити са Цетиња директан атак на уставни поредак, цјеловитост и сувереност Црне Горе.

- Ово је рушење ауторитета државе, њених институција и потпуно срозавање извршне власти којој се жели ставити до знања да заправо нема ефективну власт на цијелој територији државе. Ово је капитулација државе, да не помињемо толико цитирано начело одвојености Цркве и државе. Мило Ђукановић је данас и јавно потврдио да он лично стоји иза покушаја кантонизације Црне Горе. То је суштина поруке да устоличење може у другим градовима а да не може на Цетиње, тамо гдје једино треба и може- додао је Зоговић. 

Истакао је да би необавијештени могли стећи утисак да устоличење није спорно а да је спорно мјесто увођења у трон.

- Kао да није опште познато гдје столују митрополити Митрополије црногорско-приморске Српске православне Цркве у Црној Гори. Суштина маипулације је у жељи за отимањем Митрополитског трона СПЦ-у а што није за руком пошло ни Њемцима, ни Млечанима ни Османлијама па неће ни Ђукановићу. Данас му је на Цетињу из прве руке ту историјску константу могао потврдити и султан Ердоган, чије присуство је Ђукановић искористио да припријети традиционалној Црној Гори, братској Србији, Српској православној Цркви и српском народу. Да пријети онима који га се никада нијесу плашили. Данашњој Црној Гори најмање требају такве фашистичке поруке и позиви. Злуради вапаји последњег европског диктатора, како би сијањем зла покушао да сачува нелегално гомилану имовини. Да ће Ђукановић све радити наопако и на штету свог народа видјело се још када је наопако наложио бадњак испред Цетињског манастира. Раде Томов чији епохални Горски Вијенац почиње Посветом Праху Оца Србије давно је рекао: „Страшило је слушат шта се ради“- поручио је Зоговић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:25