/ Кривокапић и Вархељи
04/05/2021 u 06:00 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ помогла Црну Гору са 279 милиона, а кључна поглавља пред блокадом

Ако је већ толико новца уложено и ако смо тако често мијењали законе, правили нове процедуре, формирали ново тужилаштво и мијењали Устав 2013. године, оправдано је питање како је могуће да су поглавља 23 и 24 скоро блокирана због недостатка резултата у области владавине права

Црна Гора је током седмогодишњег периода, од 2014. до 2020 године, кроз националне програме Ипа II на располагању имала 279,1 милион еура помоћи, али, упркос томе, кључна поглавља у приступним преговорима су пред блокадом, а нема никаквих наговјештаја када ће преговарачки процес бити завршен. Податак о добијеној помоћи наводи се у информацији Владе из априла ове године о програмима подршке Европске уније (ЕУ) Црној Гори за 2020. годину. Подршка је била усмјерена кроз шест сектора, међу којима су и демократија и управљање и владавина права и темељна права. Упркос томе што је издвојено толико новца, Црна Гора је дошла у ситуацију да су поглавља 23 и 24 буквално у блокади умјесто да буду ако не затворена, а онда близу тога.
О ефектима подршке ЕУ недавно су разговарали премијер Здравко Кривокапић и европски комесар за преговоре о придруживању Оливер Вархељи.

Помоћ у спровођењу реформи

По владиним званичним подацима, Црна Гора је од ЕУ 2014. године добила 43,27 милиона еура, док је 2015. добила нешто мањи износ помоћи, 40,53 милиона еура.
Наредне, 2016.године, укупна вриједност програма подршке износила је 41,1 милион еура, од чега је 37,6 милиона еура обезбијеђено из средстава ИПА. Помоћ ЕУ Црној Гори 2017. износила је 48,12 милиона еура, а годину касније 38,25 милиона еура. По званичним подацима, тим програмом су посебно подржани сектори владавине права и темељна права у укупом износу од 13,5 милиона еура.
Помоћ ИПА у 2019. износила је 30 милиона, а прошле године 24,45 милиона еура.


Пресјек помоћи из фондова Европске уније Црној Гори показује да је акценат у планирању подршке стављен на јачање владавине закона. Ако је већ толико новца уложено и ако смо тако често мијењали законе, правили нове процедуре, формирали ново тужилаштво и мијењали Устав 2013. године, оправдано је питање како је могуће да су поглавља 23 и 24 скоро блокирана због недостатка резултата у области владавине права. То мишљење дијели и политички аналитичар Божидар Чолаковић. Како је истакао, б​ез обзира на средства уложена у jачање владавине права (измjена законског оквира и сличне ствари – тек да послуже као лиjепа фасада коjом jе ваљало скренути пажњу европских партнера са суштине), оно што jе упорно изостаjало у периоду од 2014. до 2020. jесте политичка воља, нужан предуслов за постизање било каквог видљивог резултата у области владавине права.
– Догађаjи у постизборном периоду, одjеци и реаговања у вези са измjенама закона о тужилаштву, само додатно увjераваjу у то. Ако се пажљивиjе погледа, постаjе очигледниjе да се ради не о реваншизму нове администрациjе коjа бескрупулозно прави кадровске измjене без обзира на критериjуме, него приjе о сукобу два начина мишљења: парадигме коjа jе била владаjућа три децениjе и приступа коjи jе у потпуности свjестан свих девиjациjа, ограничености и упорног изостаjања битниjих резултата, а коjе поменута парадигма превиђа или, jедноставно, ниjе у стању да то сагледа. Примjера такозване дистрибуциjе правде, у коjима биваjу санкционисани нижерангирани државни чиновници – ма колико и елементарна логика налагала да се испитаjу трагови до оних изнад у хиjерархиjи – има превише да би се створио и привид задовољења правде – казао је Чолаковић за „Дан“.
Како је закључио, више правде посљедично би имало општи благотворан утисак на друштво, што jе, ваљда, и основни циљ реформи и jачања владавине права.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:23