/ Весна Меденица
07/06/2021 u 09:07 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокати покренули петицију против Меденице, сматрају да је недостојна уписа у регистар Адвокатске коморе

Меденица је, како наводе, противзаконито била бирана три пут заредом на мјесто предсједнице Врховног суда

Већи  број адвоката Адвокатске коморе Црне Горе подржао је петицију против уписа у именик адвоката бивше предсједнице Врховног суда Црне Горе, Весне Меденице, сазнаје портал Дан. Као један од  разлога за покретање ове петиције, навели су да сматрају да је она „недостојна за бављење адвокатуром“. Петицију су међу првима подржали и покренули адвокати Срђан Љешковић, Татјана Павличић, Милена Брновић, Данијела Зарубица, Александра Лековић, Јелена Мијовић Страхиња, Срђан Вуковић и Никола Балтић

- Уставни суд  укида одлуке Вишег и Врховног суда  и налаже поновна суђења, јер се очигледно судило по ставовима са политичком позадином, а не по закону како су судови били дужни да суде.  У том случају настаће велики трошкови по буџет Црне Горе, које ће грађани морати да плаћају- казали су за портал Дан адвокат Срђан Љешковић и адвокатица Татјана Павличић. 

Додају да је близу половине уписаних адвоката потписало петицију до данас. Петиција се потписује и наредних дана у адвокатским канцеларијама и путем мејла.

- Разлог због којих сматрамо да је г-ђа Весна Меденица недостојна за бављење и због којих иста не би смјела бити уписана у именик адвоката Коморе Црне Горе: Противзаконито била изабрана по трећи пут заредом на мјесто предсједнице Врховног суда Црне Горе супротно Уставу, односно законском ограничењу да једна особа не може бити бирана за предсједника истог суда више од два пута; Одговрна је за скандалозне изборе кандидата за судије основних судова тако што је, заједно са осталим члановима, фалсификовала оцјене за интервјуе које није ни водила или их је непрописно водила (пресуда Управног суда Црне Горе); Фаворизовала поједине кандидате и учествовала у њиховом оцјењивању, и ако је морала бити изузета (пресуда Управног суда Црне Горе); Измишљала и смишљала правна тумачења како би појединим лицима ускратила право на приступ суду; Дозвољавала напредовање послушних а „непослушне“ дуги низ година спречавала да напредују или их је чак и суспендовала до окончања намјештених судских поступака; Дискирминисала адвокате на начин што је забранила да исти у просторијама Вишег, Апелационог и Врховног суда користе мобилне телефоне, при чему је пропустила да ту обавезу уведе и за тужиоце, судије, спроводничаре, те дала налог и предсједницима основних судова да уведу „посебан режим рада“ за адвокате. Из свега напријед наведеног, што је само мали дио кршења законских прописа, недвосмислено произилази да је именована унизила правосуђе на чијем је челу била и због тога сматрамо да је иста недостојна да буде уписана у именик АКЦГ- наводи се у петицији адвоката у коју је портал Дан имао увид. 

Подсјећамо, какоје раније објавила дневна новина Дан, вијест да је Весна Меденица положила адвокатски испити и да ће „највјероватније да отвори адвокатску канцеларију одјекнула је међу њеним потенцијалним колегама, које су се томе јавно успротивиле“. И тада су навели да „по мишљењу већине њихових колега, она не испуњава услове нити може бити примљена у Адвокатску комору као адвокат, будући да је за вријеме њеног столовања црногорска адвокатура дотакла дно“. 

Меденица је крајем 2020. године поднијела оставку на функцију предсједнице Врховног суда. Била је предсједница Врховног суда у три мандата, што је изазивало негативне реакције једног дјела грађана и стручне и политичке јавности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:27