Радомир Божовић / -Приватна архива
05/01/2022 u 19:32 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Божовић: Учионице неопремљене информатичком опремом, креда и табла једина опрема

Наjављено повећање плата од 24 до 26 одсто ниjе безначаjно, али то неће на дуже стазе поправити наш економски положаj, казао је Божовић

Предсједник Синдиката просвјете Црне Горе Радомир Божовић казао је за "Дан" да је претходна календарска година била веома турбулентна за наставнике, јер су радили у ковид условима, уз увећан обим посла коjи ниjе адекватно награђен нити препознат од стране надлежних. Божовић истиче да је просвјета деценијама уназад запостаљена – да су учионице неопремљене информатичком опремом, па су у већини школа креда и табла главно средство коjим треба да мотивишу ученике.

– Изгледа да су морали да прођу избори код нас да бисмо остварили тjешњу сарадњу с Министарством просвjете, коjа jе сада обећаваjућа и кроз коjу очекуjемо да ће положаj просвjетног радника бити побољшан. С обзиром на услове рада квалитет наставе ниjе био на наjвишем нивоу, али сматрам да се у овим условима ниjе могло више. Осим плата, ни положаj просвjетног радника у друштву ниjе на завидном нивоу. Ми смо професиjа коjа jе под будним оком 24 часова дневно. Контролу, осим управе, даноноћно спроводе и ученици и родитељи, као и цjелокупна jавност. Наставник ни под коjим условима не смиjе да има пад концентрациjе у учионици, да испољи нервозу услед болести, економске ситуациjе или било ког разлога. Он стално мора да jе насмиjан и да има разумиjевање за било коjу ситуациjу у учионици и ван ње. Да не причам о слабоj опремљености школа информатичком опремом. Живимо у доба интернета, 5 Г мрежа нам jе на прагу, а нама jе у већини школа креда и табла главно средство коjим треба да мотивишемо ученике – каже Божовић.

Наглашава да наjављено повећање плата од 24 до 26 одсто ниjе безначаjно, али то неће на дуже стазе поправити наш економски положаj.

– Претходно повећање од прошле године нам jе девалвирала инфлација тако да наjављено повећање у Синдикату доживљавамо као гашење пожара, а не као траjно рјешавање проблема. Мислим да нам тек предстоjе преговори с Владом око повећања плата. Подржавамо повећање зарада универзитетским професорима и љекарима, али наглашавамо да ће бити огроман jаз измађу тих професиjа и нас. Коефициjент љекару почетнику би био 16, а професору 7,67. Двоструко већи. Да не причам о специjалистима чиjа плата не би била испод 2.000 еура. Чак ће и медицинске сестре имати значаjно већу плату од нас. То jе недопустиво и то само може да води огромном незадовољству просвjетних радника, што може да буде погубно за будуће генерациjе. Просвjета је децениjама запостављана од стране државе и ми смо на маргини друштва. Довољно jе напоменути да jе наша плата на нивоу државе све до ове године била испод просjека, чак нам jе jедан предсjедник Владе говорио да ништа не производимо. Само што ниjе рекао да смо чисти трошак за државу. Често можете чути коментаре да мало радимо, да имамо велике одморе и да смо плаћени више него што треба. Грађани заборављаjу да смо ми ти коjи школуjемо будуће љекаре, инжињере, судиjе, пилоте итд. и да од нашег рада зависи будућност саме државе. Ако ми не развиjамо и форсирамо таленте код дjеце, произвешћемо просjечне ученике коjи ће сjутра бити просjечни банкари, правници, доктори, коjи не могу створити додатну вриjедност – каже Божовић.

Наводи и да се ниjесу жалили током пандемиjе.

– Гледали смо да на сваки начин помогнемо дjеци, како преко онлајн наставе, тако и у учионици. На жалост, услед короне, десетине наших колега jе подлегло корони, а многи од њих су jе зарадили у учионици. Међутим, ниjедног трена ниjесмо рекли да нећемо радити наш посао и преносити знања на дjецу. Тако ћемо наставити и у наредном периоду – поручује Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:08