Ђорђе Сухих / -Архива
12/07/2021 u 08:50 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Др Ђорђе Сухих: Вакцинацијом смањите могућност да оболите

Поуздано знамо да је превенција најзначајнија у спречавању оболијевања од ковида-19, каже Ђорђе Сухих, дјечји хирург у Институту за болести дјеце КЦЦГ

Од када је проглашена пандемија о корона вирусу пуно тога се сазнало, али исто тако се и пуно тога још не зна. Оно што је сасвим сигурно јесте да је превенција најзначајнија јер још правих љекова и правих начина лијечења немамо, оцијенио је Ђорђе Сухих, дјечји хирург у Институту за болести дјеце КЦЦГ. Сухих додаје да је најсигурнији начин да се избјегне оболијевање управо вакцинација против короне.

– Неке ствари се у животу не могу предвидјети. Да бисте се заразили морате бити у контакту са обољелим људима, морате бити на локацијама које носе свој ризик. Међутим, уз вакцинацију смањујете могућност да оболите, а уколико и оболите врло вјероватно неће доћи до најгорег исхода обољења, него ћете уз блаже симптоме пребољети – навео је Сухих.

Сухих наводи да су у вријеме пандемије хирурзи, ипак имали посла.

- Колико год да је чудно, али је истинито, родитељи се уопште на плаше короне када је има дијете. Дође комплетна породица са дјететом и без припрема и без маски. Предност је у томе што дјеца нијесу имала теже клиничке слике. Лијечећи дјецу од уобичајених проблема и обољења, попут операције слијепог цријева, збрињавање повреда, траума, ми смо сазнавали да су дјеца имала и била позитивна на Ковид-19. Зато смо имали неопходну дозу опрезности и заштите јер морамо чувати себе да бисмо могли да помогнемо другима. Да су љекари обољели не би имао ко да пружа здравствену помоћ. То је проблем који је изазвао велике посљедице како у Шпанији, Италији, тако и у многим другим земљама које су далеко развијеније од нас – каже Сухих.

Он се осврнуо и на нови делта сој вируса. Објашњава да вирус врло често мутира. Сада ће, каже он, бити делта, па ће бити индијски, па афрички, па јужно-амерички...

- Колико је неки сој опаснији од осталих то су све нагађања. У науци треба да прође одређено вријеме да би нешто било статитистички доказано. Још је рано о томе причати, али је чињеница да се може десити да су неки сојеви отпорнији на неке вакцине или да треба више вакцинисати или јачу дозу узети. Ја се, ипак, надам да је онај најгори период обољења иза нас – наводиЂорђе Сухих.

Дјечји хирург додаје да није боловао од короне, а вакцинисао одмах прихватајући препоруку епидемиолога да је потребно да се здравствени радници вацинишу.

- Међу првима сам се вакцинисао – наводи Сухих.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:03