Др Јелена Кнежевић / -Архива
05/07/2021 u 09:00 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Др Јелена Кнежевић: Вакцинација је најбоља заштита за труднице

Новиjи извjештаjи показуjу да жене коjе су примиле ковид РНА вакцину током трудноће ствараjу антитијела коjа штите новорођенче и након рођења, каже др Јелена Кнежевић, начелница гинекологије у Дому здравља Подгорица

Вакцинација се сматра најбољом заштитом мајке у трудноћи, саопштила је др Јелена Кнежевић, начелница гинекологије у Дому здравља Подгорица. Досадашња истраживања, како наводи др Кнежевић, указуjу да вакцине против корона вируса не узрокуjу озбиљан ризик за трудноћу па се трудницама препоручуjе вакцинациjа.

– Препорука jе избjегавати вакцинациjу у првом триместру мада ту ставови нису усаглашени. Новиjи извjештаjи показуjу да жене коjе су примиле Ковид РНА вакцину током трудноће ствараjу антитјела коjа штите новорођенче и након рођења. Тренутно нема доказа да вакцина може да проузрокуjе стерилитет код мушкараца и жена. Знаjући да антитјела пролазе кроз постељицу и да их има у маjчином млиjеку, вакцинациjа се сматра наjбољом заштитом маjке у трудноћи – рекла је др Кнежевић.

Дојење - пасивна заштита новорођенчета

Др Јелена Кнежевић каже да се изузетно риjетко дешава да се беба зарази током порођаjа, али постоjе извjештаjи коjи указуjу да новорођенчад коjа су била Ковид -19 позитивна по рођењу имаjу наjчешће благе симптоме болести или их уопште немаjу.

- Маjка заражена короном, уколико jоj здравствено стање дозвољава, треба да настави доjење jер jе оно неоходно за jачање имуног система бебе, млиjеком прелазе и маjчина антитиjела и на таj начин се врши пасивна заштита новорођенчета. Ниjе потврђено присуство корона вируса у маjчином млиjеку. Током доjења треба предузети посебне мjере опреза, ношење маске код подоjа, а приjе сваког доjења опрати руке сапуном и водом како би се смањила могућност преноса вируса на новорођенче – каже др Јелена Кнежевић.

Иако jе укупан ризик по труднице од заражавања короном мали, оне су ипак под већим ризиком од тежих форми Ковид-19 болести.

– Имунолошке и физиолошке промjене коjе се дешаваjу у трудноћи, године труднице, диjабетес, хипертензиjа и друга стања у трудноћи, повећаваjу ризик за развоj тешког облика болести за респираторне вирусне инфекциjе као што jе Ковид-19. Уколико трудница ниjе вакцинисана, треба да предузме кораке да смањи ризик од заражавања. Савjетуjу се да труднице избjегаваjу контакт са обољелим особама и онима са симптомима болести, потребно jе да одржаваjу препоручену дистанцу у ситуациjама гдjе се налази већи броj људи као и да у тим ситуациjама и у затвореном простору се штите маском. Труднице треба да одржаваjу редовну хигиjену руку и избjегаваjу додиривање уста, носа и очиjу током боравка напољу. Редовне шетње, здраве навике у исхрани и довољно сна, помажу трудницама у борби са Ковид-19. У ситуациjама када трудница добиjе Ковид- 19 може осjетити високу температуру, бол у грлу, главобољу коjа не пролази, болове у грудима, тешко дисање, убрзан рад срца, мучнину и повраћање. Неопходно jе да се jави у ковид центар гдjе ће бити прегледана и у зависности од тежине клиничке слике примиће адекватну терапиjу. У наjвећем броjу случаjева терапиjа jе симптоматска и она подразумиjева мировање, узимање доста течности, лагану исхрану, љекове против температуре и суплементе витаминима. Понекад се симптоми могу погоршати у смислу кратког даха, отежаног дисања коjи између осталог указуjу на резвоj теже форме болести када jе неопходно да трудница буде хоспитализована – наводи Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 03:07