Ђукановић / Кабинет
23/01/2022 u 08:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Новинари су хроничари и судионици највиших државних постигнућа и укупног напретка државе

Црногорски новинари дијеле изазове са којима се суочавају и њихове колеге у свијету у времену исцрпљујуће пандемије ковид 19, али и вируса сензационализма и лажних вијести који није заобишао ни наше просторе

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић каже да је традиција новинарства у Црној Гори дуга више од вијека и по, зачета изласком првог броја листа “Црногорац”, и да свједочи о демократском трајању и сазријевању црногорског друштва и представља важну одредницу међународне позиције наше државе.

- Новинари у Црној Гори и данас имају изразито значајну улогу у континуираној трансформацији и демократизацији друштва, као хроничари и судионици највиших државних постигнућа и укупног напретка наше државе. Црногорски новинари дијеле изазове са којима се суочавају и њихове колеге у свијету у времену исцрпљујуће пандемије овид 19, али и вируса сензационализма и лажних вијести који није заобишао ни наше просторе - - написао је у честитки предсједник државе поводом Дана новинарсва у Црној Гори, 23. јануара.

Како наводи, посебан је изазов за ову професију и актуелни политички амбијент у којем често мањка одговорности за јавно изговорену ријеч, бриге за опште добро и очување вриједности којима смо се дуго с правом поносили, а које су устукнуле пред говором мржње, мизогинијом и увредама.

- Увјерен сам ипак да ће новинари у Црној Гори, ослоњени на часну традицију, професионалне кодексе и високу моралну одговорност, дати пуни допринос обнови мултиетничког склада и даљој изградњи грађанског друштва посвећеног европским вриједностима и европском квалитету живота.

Претпоставка остварења тих циљева је стварање адекватног друштвеног амбијента неопходног за рад слободних и професионалних медија, у складу са највишим међународним стандардима. Само кредибилни медији могу доприносити изградњи кредибилног друштва у најбољем интересу државе, афирмације богатства различитости и саме професије.

Користим прилику да свим новинарима у Црној Гори још једном честитам њихов Дан, а лауреатима новинарских награда, којима се обиљежавају најзначајнији историјски тренуци црногорског новинарства, заслужена признања - наводи се у честитки Ђукановића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:08