Нено Белан / -Википедија
29/05/2022 u 12:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нено Белан са бендом „Fiumens" слави 25 година заједничке каријере

Вишеструки добитник Порина, Нено Белан са своjим бендом "Fiumens" наступиће на предстоjећем "ОК фесту" који се одржава на Тjентишту од 15. до 17. jула. Ове године истакнути умјетник слави четврт вијека постојања бенда "Fiumens", а уједно припрема и нове нумере којима ће обрадовати публику.

- Времена се миjењаjу, jа сам већ на сцени готово 40 година и jедноставно ниjе исто сад и приjе 35 година. Другачиjе jе друштво, поjавом интернета се начин конзумирања музике промиjенио. Пуно ствари се промиjенило али опет суштина jе иста људи коjи воле то нешто. Дођу на концерт уживаjу у пjесмама, плесу, друже се, пjеваjу, заљубљуjу се. А неке обjективне околности наравно да су се промиjениле како се миjења и друштво - казао је Белан.

Током дугогодишње каријере, Белан признаје да је било доста успона и падова, али да памти само лијепе тренутке, које ће можда једног дана, преточити у аутобиграфију.

- То jе jедан огроман период и било jе простора да се свашта издогађа и лиjепих и мање лиjепих ствари, оне ружне покушавамо заборавити, а лиjепе таложимо у сjећању и ако jедног дана будем писао аутобиографиjу писаћу о тим лиjепим стварима. То су они младалачки успjеси jош средином осамдесетих кад смо добили уговор за плочу, остварили смо таj младалачки сан да имамо бенд, постали смо познати на простору читаве бивше државе. Промиjенио нам се циjели живот, почели смо да путуjемо, свирамо сви су нас обожавали. Онда се бенд распао па сам отишао у соло кариjеру, па опет успjех са соло плочом. Затим сам успио да окупим бенд са коjим сам ево 25 година заjедно и ове година славимо таj jубилеj, 25 година заjедништва. Имамо стабилну кариjеру и публику коjа нас прати - истакао је пјевач.

Од великог броја нумера које је снимио током каријере, не може баш да издвоји једну омиљену, али може мјузикл на који је веома поносан.

- Сад већ имам преко 250 обjављених пjесама, на концерту свирам просjечно 25 до 30 и онда сам у проблему шта одсвирати, jер увиjек ме питаjу зашто нисам ову или ону одсвирао, али то су слатке муке. Немам неку посебну пjесму коjа ми jе наjдража jер пуно њих ми jе драго и представља одређени тренутак мог живота, али као круну своjе кариjере могао бих да издвоjим мjузикл. Ми смо радили приjе двиjе године мjузикл у Сплитском народном позоришту, који се зове Бамбина по староj пjесми коjу сам направио осамдесетих година. То jе био моj сан да имам мjзикл коjи се поставља на даскама народног позоришта и то ми jе успjело. Таj мjузикл jе био потпуни хит, али дошла jе проклета корона и све jе стало. Чекамо jесен да би наставили са тим проjектом - додао је он.

Док jе био период короне, како је казао, до се мало свирало добио је доста слободног времена које је искористио у студију.

- Имам своj студио и ево радим своjе старе пjесме на чак пет jезика: енглеском, италиjанском, пољском, словенском и хрватском. Кавере коjе пjеваjу двиjе пjевачице, Елена из Задра она пjева италиjански, енглески и хрватски као кавер и Пољакиња Емилиjа коjа пjева пољски и словеначки. Већ су неки први миксеви и готови. Припремам и нови сингл коjи се зове "Jубе моjа знаj", jедна весела пjесма о растанку, за коју је у припреми и видео спот - закључио је Белан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:30