Љиљана Кривокапић / -Архива
08/10/2021 u 09:41 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Укидају доприносе, а не кажу шта ће пацијенти морати да плаћају

Питање је који пакет услуга ће пацијенти користити, да ли ће моћи да обаве неограничен број бесплатних прегледа, снимања и налаза, казала је Кривокапић за "Дан" Кривокапић је поновила да нијесу задовољни најављеним повећањем плата у здравству

Предсједница Самосталног синдиката здравства Љиљана Кривокапић казала је за "Дан" да се најавом Владе да ће од наредне године бити укинути доприноси за здравствено осигурање отварају многа питања, у првом реду који пакет услуга ће пацијенти користити и да ли ће моћи да обаве неограничен број бесплатних прегледа, снимања и налаза. Она сматра да се вјероватно ради о преливању новца за доприносе свих запослених који ће бити употријебљен за најављено повећање плата од 17 одсто. Кривокапић најављује да ће на Социјалном савјету од представника Министарства финансија и социјалног старања тражити појашњење на који начин ће се финансирати здравствени систем и како ће санирати дугове. Она истиче да ни у једној држави свијета здравствена заштита није бесплатна. Министар финансија Милојко Спајић је прије 10 дана најавио да ће од наредне године укинти доприносе за здравствено осигурање и повећати плате у јавном сектору за 17 одсто. Према подацима Фонда за здравствено осигурање, укупан дуг здравственог система износи 45.000.000 еура.

– Вјерујем да је ријеч о томе да ће новац који је држава до сада узимала за доприносе за здравствено осигурање бити урачунат у повећање зарада за 17 одсто. Медицински радници нијесу задовољни таквим рјешењем јер је много непознаница, на примјер колико ће пута грађани моћи да дођу на снимања рендгеном, магнетном резонанцом, и да одраде лабораторијска испитивања, ако им се укину доприноси. Каква ће бити сврха Фонда за здравствено осигурање, које већ има велике дугове. Треба да нам кажу како ће се измирити обавезе према добављачима и који је то модел финансирања здравственог система. Када се оваква одлука донесе ад хок, надамо се да имају алтернативно рјешење. Нико нас није консултовао о укидању доприноса, иако смо вјероватно имали одређене сугестије – рекла је Кривокапић.

Већ укинули допунско осигурање

Кривокапић подсјећа да је прије годину дана стављен ван снаге Закон о допунском осигурању, који као такав никад није заживио.

– Тим законом је било могуће пунити буџет са око 10.000.000 еура, а грађани би мјесечно одвајали око три еура. У свим државам свијета, осим у Шведској и Данској, гдје је порез 50 одсто, здравствено осигурање се плаћа. Ми вјерујемо да ћемо наћи неки компромис како би сви осигураници имали потпуну здравствену заштиту – рекла је Кривокапић.

Како је додала, по закону је здравствена заштита доступна свима, али се не зна шта ће бити са савременим процедурама лијечења и упућивањем пацијената у иностранство.

– Укидање доприноса неће утицати на положај здравствених радника на краћи период, а дуже ниједна држава не може да покрије цио систем здравства без додатног осигурања. Морају нам објаснити и шта је са партиципацијама и да ли ће се оне плаћати приликом прегледа. Из Владе треба да нам кажу да ли је ово само прелазно рјешење или проточни бојлер или ћемо имати нови вид здравственог осигурања, да не бисмо имали сурови капитализам – истакла је Кривокапић.

Она је поновила да нијесу задовољни висином најављеног повећања зарада запосленима у здравству.

– Нама у здравству ће повећати плате укидањем доприноса за здравствено осигурање и са још додатних 12,5 одсто. То није довољно јер специјалиста у Црној Гори зарађује 800 еура мјесечно, а у развијеним држава 8.000. Тражићемо и да се вреднује рад свих колега које дежурају у ковид центрима и ургентним службама. Ако се не настави континуитет повећања плата, нећемо моћи да задржимо медицинске раднике, који ће одлазити у државе гдје себи могу да обезбиједе пристојан живот – казала је Кривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 02:58