Др Рајка Пајовић / Иван Петровић Ипе
28/06/2021 u 07:30 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpaićAndrijana Dabanović, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Не прекидајте дојење, вирус корона не прелази у мајчино млијеко

Студиjе коjе су до сада рађене нису показале да вирус прелази у маjчино млиjеко. Маjка ће током инфекциjе производити антитиjела која ће прениjети дjетету доjењем, истиче Рајка Пајовић, педијатар у Дому здравља Подгорица

Према тежини клиничка слика код дјеца са Ковид-19 може бити асимптоматска, блага, средње тешка, тешка и критична инфекциjа, каже др Рајка Пајовић, педијатар у Дому здравља Подгорица.

Пајовић наводи да је посебан изазов лијечење дјеце са хроничним болестима, попут астме.

– Дjеца коjа су на терапиjи за астму у току Ковид-19 инфекциjе било jе потребно да наставе редовну терапиjу. Тиме се смањивао ризик асматичног напада коjи може да изазове било коjи вирус. Уколико су се симптоми астме погоршавали педиjатар у Ковид центру прегледа диjете и ординира одговараjућу терапиjу зависно од аускултаторног налаза на плућима, општег стања дjетета, сатурациjе кисеоника у крви, лабораториjских налаза и евентуално РТГ плућа – каже Пајовић.

Она додаје да у Ковид центру често за помоћ и савјет јављале маjке коjе доjе, а биле су позитивне на Ковид-19.

– Наш одговор jе да маjке наставе доjење дjетета уз основне епидемиолошке мjере. Студиjе коjе су до сада рађене нису показале да вирус короне прелази у маjчино млиjеко. Приjе доjења важно jе опрати руке сапуном и водом, ставити маску на лице. Урадити тоалету доjке и региjе брадавице. Ако се маjка не осjећа добро потребно jе да уз редовну тоалету руку и доjки, као и друге епидемиолошке мjере измлаза млиjеко и тако спремно да беби. Маjка ће током инфекциjе производити антитиjела и та антитиjела прениjети дjетету доjењем – истиче Пајовић.

Синдром системског инфламаторног одговора

Др Пајовић наводи да је код више од 300 дjеце у Америци као последица Ковид-19 двије до четири недјеље након инфекциjе поjавио синдром системског инфламаторног одговора. То jе озбиљно стање код кога су неки органи као што су срце, крвни судови, бубрези, систем за варење, мозак, кожа или очи инфламирани.
– Оваj синдром сличан jе Кавасакиjевом синдрому. У Институту за болести дjеце у Подгорици лиjечено jе неколико дjеце са овим тешким стањем. Чини се да jе риjеч о претjераном имуном одговору на болест Ковид-19. Манифествуjе се повишеном температуром, слабошћу, умором, осипом, боловима у стомаку, повраћањем, дијарејом, црвеним испуцалим уснама, црвеним отеченим рукама или ногама, осипом по шакама и стопалима. Сви ови симптоми не мораjу да су присутни. Лиjечење jе у болничким условима интезивноj њези са мултидисциплинарним тимом педиjатара (кардиолога, имунолога/ реуматолога, нефролога, гастроентеролога, инфектолога…). Оваj синдром може оштетити срце дjетета до те мjере да захтиjева стално праћење кардиолога – истиче Пајовић.

Пајовић каже да је послије прележане ковид инфекције велики броj дjеце долазио у амбуланту због наставка главобоље, трњење екстремитета, замарања, лупања срца, болова у грудима, сувог кашља или отежаног враћања чула укуса и мириса. Она истиче да је један броj дjеце у току инфекциjе имао несаницу, страхове, били су плачљивиjи и раздражљиви.

– Морам напоменути и секундарне ефекте мjера за сузбиjање Ковида-19, коjе су утицале на велики броj дjеце. Дуготраjно затварање школа, онлајн настава условило jе дужу употребу електронских уређаjа, повећану зависност од њих, поремћаj вида, лоше тjелесно држање, погоршање већ постоjећих деформитета кичменог стуба. Патила су и због одваjања од болесних родитеља, чланова породице, вршњака. Дjеца и њихови родитељи су се плашили да потраже помоћ у ковид центрима. Нека дjеца су развила низ елемената психолошких промjена коjе су захтиjевале третман психолога. Спорт и физичка активност су били занемарени што jе додатно утицало на њих – каже Пајовић.

Асимптоматска и клиничка слика

Асимптоматска слика је када дjеца немаjу ниjедан клинички симптом. Више од пола пациjената са благом клиничком сликом, симптомима инфекциjе горњих респираторних путева, повишеном температуром, кашљем, умором, боловима у мишићима, главобољом, секрециjом из носа, киjањем. Понекад се jавља мучнина, повраћање, бол у стомаку, промуклост, губитак чула укуса и мириса. Средње тешка клиничка слика је са повишеном температуром, кашаљ је наjчешће сув, а касниjе и продуктиван са свирањем у грудима, али нема пада концетрациjе кисеоника у крви нити отежаног дисања. Код тешке инфекциjе у почетку се jављаjу рани респираторни симптоми, као што су повишена температуре, кашаљ и дијареја. Прогресиjа болести настаjе унутар прве недјеље jавља се отежано дисање, бол у грудима, пад сатурациjе кисеоника. Критична инфекциjа jавља се у 0,6 од сто дjеце обољеле од Ковида-19 може да прогредира у акутни респираторни дистрес синдром или срчану инсуфициjенциjу енцефалопатиjу, захваћеност миокарада (срчаног мишића), поремећаj коагулациjе (згрушавање крви) отказивање бубрега. Мултиорганска дисфункциjа може бити животно угрожаваjућа. Постковид синдром може да буде изузетно захтjеван за лиjечење у болничким условима интезивне његе, а понекад се нажалост завршава и леталним исходом.

Пајовић закључује да за сада дjеца не подлиjежу вакцинациjи против короне, али да су педиjатри спремни вакцинисати стариjу, дjецу у ризику и осталу према правилима Свjетске здравствене организациjе(СЗО), Европске и Америчке академиjе педиjатара, као и Центра за контролу и превенциjу болести ИJЗ ЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:07