Вакцинација, корона вирус / - фото: Срђан Бољевић
24/01/2022 u 10:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стигли резултати студиjе о четвртоj дози вакцине у Израелу

Стариjи од 60 година коjи приме четврту дозу, или „други бустер“, дупло су отпорниjи на инфекциjу од оних коjи су примили три дозе, преноси Нова С.

Четврта доза вакцине против ковида, коjа jе дата људима стариjим од 60 година у Израелу, даjе три пута већу отпорност на развоj тешке клиничке слике - у поређењу са три дозе вакцине дате истоj старосноj групи, саопштило jе израелско Минстарство здравља, преноси Нова С.

Стариjи од 60 година коjи приме четврту дозу, или „други бустер“, дупло су отпорниjи на инфекциjу од оних коjи су примили три дозе.

Министарство здравља jе саопштило да jе у студиjи учествовало 400 хиљада људи коjи су примили четири дозе вакцине и 600 хиљада људи коjи су примили три дозе, преноси Глас Америке.

Прелиминарна студиjа израелског медицинског центра Шеба, коjа jе обjављена прошле недеље, показала jе да четвтра доза вакцине подиже ниво антитела чак и више од треће дозе, али недовољно да би се потпуно избегао омикрон.

Израел jе одобрио четврту дозу Фаjзер вакцине за све стариjе од 60 година пошто jе омикрон, почетком године, почео масовно да се шири.

Као и у другим земљама, и у Израелу jе броj новозаражених нагло скочио због омикрона, али ниjе било регистрованих смрти узрокованих тим соjем корона вируса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:58