Вакцинација / - фото: Cрђан Бољевић
04/05/2022 u 16:19 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НИТАГ препоручује вакцинацију за труднице, дојиље и дјецу

Препоручуjе се вакцинациjа свим трудницама, а посебно трудницама са коморбидитетима (са преегзистираjућом хипертензиjом, са диjабетесом итд.) и трудницама коjе су стариjе од 35 година, наводи се у препорукама

Стручно савjетодавно тиjело за имунизациjе (НИТАГ) Института за јавно здравље донијело је нове смјернице за имунизацију против вируса корона, у којима препоручују четврту дозу вакцине (друга бустер доза) наjмање четири мjесеца након примања треће дозе. НИТАГ препоручује администрирање треће дозе вакцине против ковида-19 за сву дјецу узраста од 12 до 17 година, као и редовну имунизацију свих трудница и дојиља.

У Црној Гори је до сада двије дозе вакцине против короне примило 282.680 грађана, или испод 50 одсто, док је трећом бустер дозом имунизовано само 98.636 грађана.

– Четврта доза вакцине препоручује се наjмање четири мjесеца након треће дозе код лица имунизованих вакцинама коjе су се у примовакцинациjи давале у двиjе дозе (фајзер, модерна, синофарм, синовак, астра зенека, спутњик В) или као трећа доза (друга бустер) код вакцина коjе су се у примовакцинациjи администрирале у jедноj дози (J&J вакцина) за сва лица узраста преко 60 година, за лица узраста 18–59 година коjа су у већем ризику од тешких форми ковид-19 (имунокомпромитовани, особе са хроничним обољењима различитих система органа и особе са различитим стањима за коjа jе изабрани љекар проциjенио да су у већем ризику од тежих форми ковида-19). Четврта доза код горе наведених група посебно се препоручуjе за наведена лица коjе су примовакцинисана векторским вакцинама (астра зенека, џонсон и џонсон, спутњик В) и инактивисане (синофарм и синовак). На лични захтjев, четврту дозу вакцине могу примити и сва пунољетна лица коjа не припадаjу горе наведеним групама. Као четврта доза (друга бустер доза) вакцине препоручуjу се мРНА вакцине – за особе млађе од 40 година препоручуjе се "фајзер", а за стариjе до 40 година "модерна" или "фајзер". Лицима коjа су примила три дозе вакцине (или J&J вакцину уз jедну бустер дозу мРНА вакцине) и након тога у периоду након 1.1.2022.г. (период предоминациjе омикрон соjа у Црноj Гори) преболовала ковид-19, засад се не препоручуjе примање четврте дозе (друге бустер дозе) вакцине – наводи се у препорукама.

Након прележане инфекције довољна једна доза

Како се наводи у смјерницама, лица коjа су пребољела корону, уколико започињу вакцинациjу унутар шест мjесеци од опоравка (од датума позитивног теста), сматраjу се комплетно вакцинисанима када добиjу само jедну дозу вакцине.

– Овим особама друга доза вакцине може се дати у периоду 3–6 мjесеци након што приме прву дозу. Уколико су особе након преболиjевања примиле двиjе дозе вакцине (с обзиром на препоруке у Црноj Гори приjе 2.10.2021.године), трећа доза се препоручуjе 3–6 мjесеци након комплетирања вакцинациjе. Лицима коjа се разболе након примања прве дозе препоручуjе се да другу дозу приме у интервалу 3–6 мjесеци након опоравка (од датума позитивног теста) – пише у препорукама.

Истичу да посебно клинички рањива–осjетљива лица додатну, тj. трећу дозу вакцине могу примити у интервалу од једног до три мjесеца након примовакцинациjе (примљене двиjе дозе вакцине).

– Тренутна препорука за ова лица jе да након што су примили додатну, тj. трећу дозу вакцине, у периоду од три до шест мjесеци након треће дозе приме и четврту дозу (што jе прва бустер доза за ова лица). Препоручуjе се вакцинациjа свим трудницама, а посебно трудницама са коморбидитетима (са преегзистираjућом хипертензиjом, са диjабетесом итд.), трудницама коjе су стариjе од 35 година, као и трудницама коjе су на свом радном мjесту изложене повећаном ризику од инфекциjе. Савjетуjе се вакцинациjа доjиља, препоручене су мРНА вакцине jер за њих постоjи наjвише података о безбjедности примjене. Препоручуjе се вакцинациjа дjеце узраста од пет до седамнаест година коjа имаjу коморбидитете и дjеце коjа у породици имаjу лица са значаjном имуносупресиjом (хронична обољења, особе са трансплантираним органима, особе коjе су на имуносупресивноj терапиjи, особе са свим врстама урођених или стечених имунодефициjенциjа итд.). Вакцинациjу jе потребно обавити уз сагласност родитеља – старатеља и уз препоручену консултациjу са изабраним педиjатром – наводе из ИЈЗ.

" Као четврта доза (друга бустер доза) вакцине препоручуjу се мРНА вакцине – за особе млађе од 40 година препоручуjе се фајзер, а за стариjе до 40 година модерна или фајзер

Објашњавају да се могу вакцинисати и дjеца без хроничних обољења.

– Вакцинациjа дjеце узраста 12–17 година обавља се мРНА (фajзер) вакцином коjа се примjењуjе и код одраслих (садржи исту концентрациjу мРНА). За вакцинациjу дjеце узраста 5–11 година користи се посебна формулациjа Comirnaty/Pfizer вакцине коjа садржи три пута мању концентрациjу мРНА. Вакцинациjа дjеце овог узраста започеће када та вакцина буде доступна у Црноj Гори – навели су из ИЈЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:57