Osnovna skola Bar / -REDAKCIJA DANA
26/03/2022 u 15:17 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полиција испитује да ли је ученица малтретирана

Родитељи дjевоjчице тврде да jе насиље вршено у продуженом траjању, док у школи истичу слабу сарадњу породице с одjељењским старjешином и наставницима, као и то да се ни дjевоjчица ни њени родитељи поводом наводног насиља нијесу обраћали ником од њих, саопштили су из министарства

Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта "Дану" је саопштено да је директорица Директората за предшколско васпитање, основну школу и инклузивно образовање Славица Илинчић јуче обишла ОШ "Блажо Jоков Орландић" у Бару, како би прикупила податке у вези с наводима о вршњачком насиљу над ученицом седмог разреда. Из министарства истичу да су обавили разговор са родитељима, директором школе и наставницима, а да су у међувремену у рјешавање случаја укључени полиција и социјални радници.

Прије три дана је И.Т., мајка 12-годишње дјевојчице, испричала да је њена ћерка већ дуже вријеме жртва вршњачког насиља, да је ученици на часу ударају, вријеђају, ломе ствари и понижавају. Казала је и да јој је кћерка рекла да је "можда боље да се убије да би свима било лакше" и упозорила да су се узалуд обраћали разредном старјешини за помоћ.

Из министарства су саопштили да је у овом случају потребан обазрив и темељан приступ, јер се ради о дјетету које има 12 година.

– Обављен је разговор са дjевоjчицом и њеним родитељима, као и с директором школе, одjељењским старjешином, школским педагогом и психологом, те представницима родитеља у Савjету родитеља. Родитељи дjевоjчице тврде да jе насиље вршено у продуженом траjању, док у школи истичу слабу сарадњу породице с одjељењским старjешином и наставницима, као и то да се ни дjевоjчица ни њени родитељи поводом наводног насиља нијесу обраћали ником од њих. У међувремену, у рjешавање овог случаjа су укључени полициjа и социjални радници, коjи ће у оквиру своjе надлежности испитати околности под коjима се, по риjечима родитеља дjевоjчице, десило насиље над њом. Тек након тога моћи ће да се стекне реалниjи увид у оваj проблем. Будући да су у питању 12-годишњаци, потребан jе обазрив, али темељан приступ коjим ће се обухватити сви сегменти од значаjа за рjешавање ове осjетљиве ситуациjе – истичу из Министарства просвјете.

Удара је школска другарица

Маjка дjевојчице је додала да њену кћерку дjечаци углавном психички злостављаjу, а да је jедна од дjевоjчица зна и ударити, да jоj каже гдjе мора да сjедне, да сjеди гдjе њоj одговара или ће jоj срушити ствари и гурнути jе.

– Десило се да из школе дође и са масницом на рамену – обjашњава маjка дjевоjчице.

Из НВО ЦАЗАС упозораваjу да jе броj дjеце коjа изврше самоубиство много већи него што показуjу званични подаци.

– Ако ми доведемо jедно диjете до тога да тако нешто каже наглас, онда jе у питању систем коjи допушта да наша дjеца буду рањива, изложена разним притисцима – казала jе Сања Шишовић из ЦАЗАС-а.

Маjка малољетне дјевојчице се овим поводом, како је казала, у неколико наврата обраћала разредном старjешини, али одговор jе био да се ништа не може риjешити експресно.

Женски клуб Скупштине позвао jе институциjе да реагуjу и провjере да ли у случаjу дjевоjчице из Бара, коjа jе приjавила малтретирање, постоjи одговорност наставника и директора школе. Из Женског клуба саопштено jе да су из медиjа сазнали да дjевоjчица из Бара, већ дуже вриjеме, према риjечима њене маjке, трпи насиље од своjих вршњака, и физичко и психичко, удараjу jе, вриjеђаjу и омаловажаваjу.

– Питамо се докле смо као друштво дошли када jедна дванаестогодишњакиња помишља на самоубиство да би, како она каже, свима било лакше? Да ли наш систем ово смиjе да допусти – наводе у саопштењу.

Окосница сваког друштва, како се додаjе, треба да буде младост на коjоj свиjет остаjе, и не смиjемо дозволити да се она систематски уништава кроз оваj или било коjи други вид насиља.

– Као и да се провjери постоjи ли одговорност наставника и директора школе, да ли су били информисани, jер се овакви случаjеви не смиjу заташкавати – пише, између осталог, у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:17