/ MILENA POPOVIC SAMARDZIC SINDIKAT DOKTORA-LAZAR RUZIC
16/09/2021 u 08:39 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић Самарџић: Вакцине против грипа и ковида могу у истом дану

ЦДЦ је издао нови водич у коме се наводи да вакцине могу чак и симултано да се дају, једна за другом истог дана, истиче Милена Поповић Самарџић

Епидемиолог Института за јавно здравље Милена Поповић Самарџић казала је за "Дан" да нема препрека када је у питању вакцинација против грипа, ако су грађани започели имунизацију против ковида, јер искуства показују да вакцине могу да се приме и симултано, једна за другом у истом дану. Истиче да је препорука да вакцину против грипа обавезно приме старији од 60 година и особе са тешким хроничним обољењима. Монтефарм је путем тендерске процедуре започео набавку 21.700 доза вакцина, а испорука домовима здравља се очекује крајем октобра.

– Симултана вакцинација значи да у једном дану може да се прими једна вакцина у једну руку, друга у другу. Вјероватно ће се некима преклопити вријеме кад примају ревакцину или долазе по прву дозу вакцине против короне, са вакцинацијом против грипа. Десиће се исто и онима који буду требали да приме трећу дозу, а то су особе из вулерабилних угрожених група становништва, особе старије од 60 година, са коморбидитетима, онколошки, кардиоваксулранини, хематолошки пацијенти, као и особе са обољењима плућа. Њима се савјетује да приме вакцине и против ковида и против грипа. Прошле године смо имали препоруку Америчког центра за превенцију заразе (ЦДЦ) да се између вакцине против ковида и грипа направи размак од 14 дана. Када је прошле године кренула вакцинација против ковида у том периду се није се толико знало о тој имунизацију, али је сада ЦДЦ издао нови водич у коме се наводи да се ове двије вакцине могу чак и симултано давати једна за другом. Тамо гдје нијесмо сигурни у реакцију и ако се неко први пут вакцинише можемо да направимо размак од 14 дана. Поента је да се обје вакцине могу и симултано дати, то је препорука коју ће да изда Национално стручно тиjело за имунизациje (НИТАГ), које ће имати сједницу крајем овог мјесеца – казала је Поповић Самарџић.

Живковић: Различите инфекције захтијевају иминузацију

Инфектолог Милован Живковић је казао за "Дан" да комбинација два вируса у популацији може бити веома опасна и да сви који имају пратећа обољења морају да се вакцинишу.

– Ради се о два различита вируса и због тога је и потребна имунизација са двије различите вакцине. Постоји неписано правило да двије инфекције у исто вријеме не могу да циркулишу у популацији, али видјећемо да ли ће тако бити у пракси. Вирус корона нас је већ неколико пута изненадио, тако да треба бити опрезан. Знамо да годишње од грипа умре на десетине хиљада људи и морамо бити спремни како нам се не би десила још једна епидемија током јесени – каже Живковић.

Она каже да засад није уочено пријављивање нежељених ефеката послије једновремене употребе обје вакцине.

– Према извјештају америчког ЦДЦ, нијесу регистроавне нус појаве. Они су дали препоруку да се вакцине дају једновремено једна у једну руку, друга у другу. Ми препоручујемо вакцинацију против грипа и наша запажања од прошле године показују да смо имали пад броја пријављених случајева са грипом. Разлог је коришћење заштитиних маски у популацији и та пракса је очигледно утицала на епидемију грипа. Још прошле године смо говорили о томе да удружене инфекције ковида и грипа дају знатно теже клиничке слике. Ми се припремамо за предстојећу јесен и сезону вируса, свим старијим људима који су се досад вакцинисали, или који нијесу а требало би, савјетујемо комплетну вакцинацију. Када прође лијепо вријеме и када људи буду више времена боравили у затвореном простору, имаћемо предиспозиције за пораст броја заражених. Видјећемо како ће се на епидемиолошку ситуацију одразити број вакцинисаних и обољелих. Припремамо се за даљи пораст броја заражених, али видјећемо колико ћемо поштовати мјере и носити маске – каже Поповић Самарџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:17