Бјелопољке са предсједником Пољске / - Амбасада
22/11/2021 u 13:05 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник Републике Пољске уручио висока државна одликовања: Три Бјелопољке за понос

Награде добиоле и Мажена Перичић из Бара и Божена Кнежевић из Подгорице

Предсједник Републике Пољске Анџеј Дуда, боравећи у званичној посјети Црној Гори од 16 до 18. новембра, уручио је висока државна одликовања заслужним чланицама Удружења  Пољака у Црној Гори током сусрета са Полонијом у Амбасади пољске у Подгорици. Од укупно пет, три одликовања отишла су у руке мр Ванде Ј. Вујисић, Терезе Медојевић и Ивоне Вујисић. Одликоване су за значајан допринос развоју Удружења Пољака и промоцији културе Пољске ван њених граница.

Одлуком предсједника Републике Пољске Анџеја Дуде, Медаља вијека обновљене независности додијељена је мр Ванди Вујисић, вишегодишњој предсједници Удружења Пољака настањених у Црној Гори. Златни крст за заслуге Предсједник је уручио Тереси Медојевић, члану Удружења и бившој уредници часописа на пољском језику „Глас Полоније”, док је Сребрним крстом за заслуге одликована Ивона Вујисић, преводилац и експерт за организационе послове и медије у Амбасади Републике Пољске у Подгорици.

- Пољаци који живе у Црној Гори одлично представљају нашу земљу - рекао је предсједник Републике Пољске током сусрета са својим сународницима у Амбасади Републике Пољске у Подгорици и захвалио свима који подржавају активности пољске дијаспоре и чувају сјећање на Пољску.

Ванда Вујисић је изразила велико задовољство што је зајесно са четирио остале даме добила овако велико признање, казујући да је на овај начин вреднован велики рад који су уложили ширећи значај и све оно што Пољака представља.

-Наставићемо наш рад и даље, прије свега преко нашег Удружења Полонија-казала је Вујисић.

Петнаест година након успостављања дипломатских односа између Републике Пољске и Црне Горе, ово је прва званична државна  посјета предсједника Анџеја Дуде и Прве даме Агате Корнхаусре-Дуде у Црној Гори,

-Земљи која је од самог почетка пријатељски настројена, људима који су - можемо слободно рећи - били од самог почетка пријатељски настројени према нама”-  истакао је предсједник Дуда.

Крст за заслуге за достигнућа у умјетничком раду и Сребрни крст за заслуге отишли су у руке и двијема представницама пољске дијаспоре - Мажене Перичић из Бара и Божене Кнежевић из Подгорице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:26