/ JAVNO OBRACANJE PROSVJETNIH RADNIKA-IVAN PETROVIC-IPE
27/01/2022 u 07:01 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Просвјетни радници незадовољни увећањем зарада: Наставнику 28 еура већа плата него хигијеничарки

Да ли jе то израз незнања или политичког популизма, тек имамо ситуациjу да ће фебруарске зараде дониjети платну листу професора почетника већу за циjелих 28 еура од наjниже зараде колегиница хигиjеничарки, истиче Савовић

Дио наставника који су тек започели свој радни ангажман у школама примаће само 28 еура више од хигијеничарке, чија је минимална плата 450 еура по програму "Европа сад", тврде запослени у разговору за "Дан". Наставници истичу да је распон зарада у просвјети нарушен и да ће просвјетари који раде у основним и средњим школама имати мање плате од колега на факултетима. Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта нијесу одговорили на питања у вези са платама наставника који однедавно раде у школама.

Из Синдиката просвјете "Дану" су саопштили да ће према обрачунским листама плате наставницима и професорима бити увећане од 120 до 130 еура. Програмом "Европа сад" укинути су доприноси за здравство и на основу тога је најављено повећање свим радницима за 17,5 одсто.

Наставник историје и географије Слободан Савовић истиче за "Дан" да се, на жалост, показало се да је много хваљени проjекат "Европа сад" потез коjи ниjе довољно добро промишљен у пракси и да његови креатори ниjесу водили рачуна о распону зарада у образовању.

– Да ли jе то израз незнања или политичког популизма, тек имамо ситуациjу да ће фебруарске зараде дониjети платну листу професора почетника већу за циjелих 28 еура од наjниже зараде колегиница хигиjеничарки. Распон осталих зарада jе нарушен и сада jе по новом вjероватно негде око 1:2 или мало више! У образовном систему имамо преко пет нивоа квалификациjа коjи имаjу своjе платне коефициjенте. Тешка jе година пред нама. Скептик сам у погледу преговора са овако политизованим и популистичким министарствима да се могу повећати коефициjенти у просвjети. Буџет jе усвоjен и њиме су господа експерти закуцали просвjетне раднике за дно Блажовог моста – истиче Савовић.

Траже топли оброк и превоз

Божовић је подсјетио да ће захтијевати да им се врати топли оброк, регрес и зимница јер само са платом не могу да надомјесте недостатак новца.

– Захтијеваћемо и исплату јубиларних награда. Очекују нас нови разговори. Досад смо имали разумијевања од ресорног министарства, али све зависи од Министарства финансија и социјалног старања. Морамо заједно да се боримо за бољи положај наставника у друштву, Изложени смо разним притисцима, а радимо иако је епидемија и сматрамо да смо заслужили више пажње. Претходних година се није довољно улагало у просвјету и то треба да се промијени – каже Божовић.

Он наводи да имају проблем и са измјенама Закона о гимназији и стручним школма, који су произвели смањење норме часова.

– Популизам и идиотократиjа су присутни и у случаjу када су усваjани амандмани о смањењу норме у средњим школама. На брзину дониjети амандмани смањуjу норме усред школске године што jе недопустиво. Васпитно-образовни процес у средњим школама jе доведен у питање jер сад не знамо коjи ће наставници предавати у коjим одjељењима jер им се смањуjе норма. Ко ће предавати природне науке за коjе и досад ниjе било довољно кадрова.Тек сада ће бити вишкова. Плус свега, присутно jе несналажење међу новим директорима са поjмом теоретска и практична настава? Да ли jе историjа теоретска настава са практичним последицама за ово несрећно друштво. На краjу ћемо посегнути за УДГ и другим приватним факултетима дако нам они "иштанцуjу" довољно кадрова – поручује Савовић.

Предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић казао је за "Дан" да су направљене прве обрачунске листе и да ће им плате бити увећане за око 22 одсто. Он истиче да је могуће да уколико се буде рачунао минули стаж, хигијеничарки буде већа плата него наставнику почетнику.

– Према обрачунама, плате ће бити веће за око 120 еура. Сматрамо да је то недовољно, тражићемо разговоре са министром финансија и социјалног старања Милојком Спајићем, Имамо тешку ситуцију у држави, али очекујемо да ћемо успјети да кроз грански уговор повећамо плате свима у просвјети – поручује Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:10