Пацијенти у реду испред амбуланте / -Н.М.
24/02/2022 u 07:16 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скоро 900 пацијената чека на преглед код кардиолога у КЦЦГ

Коронографију срца чека 489 пацијената, операције код кардиохирурга 160, а на друге прегледе и процедуре још 240

На листи чекања на прегледе, операције и снимања код кардиолога и кардиохирурга у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици чека близу 900 пацијената. Према подацима Клиничког центра, највећи број пацијената није обавио коронографију срца – 489 особа (преглед крвних судова), на операције код кардиохирурга чека 160 особа, док на испитивање функције срца, уградњу пејсмејкера и друге процедуре чека 240 обољелих. Из КЦЦГ наводе да у документу о слободним терминима на дан 23. фебруар први слободни термин за ултразвук срца је тек 12. маjа, преглед у кабинету за ергономотерију 8. јуна, преглед у кабинету за ЕХО тест 10. маја. Такође, преко два мјесеца се чека и у Интерној клиници, на прегледе у кабинетима за гастроскопију и ендоскопиjу.

На Поликлиници је јуче највећа гужва била баш испред поменуте амбуланте, гдје није било мјеста да сједну сви пацијенти који су дошли на заказани преглед. Из Клиничког центра су "Дану" прошле седмице на прес конференцији саопштили да им велики проблем представаља то што више од половина пацијената не дође на преглед, а само 20 одсто се јави на позив како би потврдили долазак код љекара. На сајту Клиничког центра објављен је податак и да на прегледе и операције код ортопеда чека 151 особа, што је знатно више у односу на прошлу годину.

За дан 1.879 прегледа

У последња 24 сата у Поликлиници Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) обављено jе 1.878 амбулантних прегледа, од тога 270 у Институту за болести дjеце (ИБД). У Породилишту КЦЦГ рођено jе десет беба.

– У Ургентном центру збринуто jе 210 пациjената, а у дневним болницама 294. У истом периоду обављено jе 65 оперативних захвата од тога девет у ИБД-у. На болничко лиjечење примљено jе 107 пациjената од чега 13 у ИБД-у. У Центру за радиолошку диjагностику одрађено jе 577 диjагностичких процедура од чега 84 ЦТ и 55 МР прегледа, док jе на Одjељењу за радиолошку диjагностику ИБД-а одрађено 89 диjагностичких процедура, од тога четири ЦТ и 16 МР прегледа. У Центру за клиничко-лабораториjску диjагностику узорковано jе 1.206 пациjената и одрађено jе 30.258 анализа – наводе из КЦЦГ.

Министарство здравља је прије три мјесеца представило нови систем заказивања специјалистичких прегледа "Брже до љекара" који није дао резултат. Из тог ресора су сопштили тада да ће изабране љекаре значајно растеретити непотребне бирократије, специјалистима на секундарном и терцијарном нивоу дати могућност да сами закажу додатане прегледе и консултације и на тај начин омогућити да на једноставније и лакше остваре право на неопходну здравствену услугу.

– Када специјалиста у болници, након прегледа, затражи преглед колеге, пацијент на лицу мјеста добија термин и вријеме контроле. Тај пацијент се више, дакле, не враћа код изабраног љекара само због упута. Тако штедимо вријеме и пацијентима и изабраним докторима – навели су тада из министарства.

Министарка здравља Јелене Бровинић Бојовић је том приликом казала да су изабрани љекари били незадовољни због времена које су трошили на писање упута и изразила очекивање да ће сада имати више могућности да се посвете пацијентима.

– И саме грађане охрабрујемо да подигну љествицу очекивања од својих изабраних љекара. Они нијесу, како их дио јавности доживљава само пут до специјалисте, већ су надлежни да третирају макар 70 одсто здравствених проблема пацијената – поручила је др Боровинић Бојовић.

Као предности новог система заказивања министарка је навела и продужено вријеме за први преглед како код изабраног доктора, тако и код специјалисте на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите те могућност за подробнији преглед, и у коначном квалитетнију здравствену заштиту.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 02:21