Слободан Брајовић / -Приватна архива
23/03/2022 u 18:52 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суспендовани радник КЦЦГ: Реваншизам због пријаве незаконитих исплата

Представник Синдиката слободних радника КЦЦГ Милан Ђуровић затражио је од менаџмента КЦЦГ да хитно пониште рјешње о суспензији Брајовића и да га врати на посао

Суспендовани службеник у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) Слободан Брајовић казао је на саслушању пред дисциплинском комисијом да не прихвата одговорност за повреду радне обавезе која му се ставља на терет јер се, како тврди, ради о чистом реваншизму након што је поднио кривичну пријаву против руководилаца службе за финансије те установе због сумња да су незаконито исплаћивали прековремене. Брајовић је пред дисциплинском комисијом коју води руководилац службе за правне послове Клиничког центра Никола Ракочевић, у изјашњењу на пријаву руководиоца службе за финансије Љиљане Перуничић, истакао да није повриједио радне обавезе неуписивањем у евиденцију долазака и одлазака са посла, као и да није прекршио чл 40 тачка 1 непоштовање радног времена.

– Не прихватам одговорност за повреду радне обавезе која ми се предметним упозорењем ставља на терет. Ово је чист реваншизам након подношења кривичне пријаве од 24. фебруара против руководилаца моје службе. Не постоји никаква одлука о вођењу евиденције доласка и одласка запослених у читавом КЦЦГ, бар ја нијесам упознат са њом. Када је ријеч о наводима из пријаве о повреди радне обавезе, недоличном и увредљивом понашњу према странкама и колегама, истичем да то нијесам рекао колегама. Наводи се да сам колегиници рекао да је промијенила имиџ, алудирајући да је лопов није тачна, јер се радило о комплименту. Није тачно да сам колегама који су обухваћени пријавом рекао: "мајмуни, вратићете новац". Приликом сусрета са једном колегиницом питала ме је: како иде Бобо, рекао сам јој – ево никако, немам ни за гориво. Питао сам је код тебе, она је рекла добро. На то сам јој одговорио да не може неки прековремни сат и мени да упише, а она је рекла: "А што, Бобо, да нисам што украла". Одговорио сам: "Не знам видјећемо". За одсуство са посла јављао сам се одговорном раднику – истакао је Брајовић у изјашњењу.

Из тужилаштва најавили одговоре

Из Основног државног тужиштва су "Дану" казали да ће нам данас одговорити поводом контроле коју је Министарство финансија спровело у здравственим установама.

Из Синдиката слободних радника Клиничког центра, чиjи jе секретар Браjовић, поновили су да управа КЦЦГ спроводи "класичне комунистичке чистке над неподобним и другачиjе мислећим члановима свог колектива, што ниjе радио ни ДПС у годинама своjе наjвеће снаге и политичког монопола". Они подсjећаjу да jе Браjовић почетком jануара предводио протесте због потписивања Гранског колективног уговора коjим се половина запослених у здравству, немедицински кадар, брутално дискриминише због неравномjерног повећања зарада.

Брајовић је казао да поступак против њега фингиран како би се заборавило шта је суштина и ко је злоупотребљавао.

– Сви који су ме пријавили биће свједоци и видјећемо што ће да кажу приликом саслушања. Доказаћу да ништа што су рекли није истина – каже Брајовић.

Представник Синдиката слободних радника КЦЦГ Милан Ђуровић затражио је од менаџмента КЦЦГ да хитно пониште рјешње о суспензији Брајовића и да га врати на посао.

– Синдикат ће предузети одређене кораке по овом питању, ове је удар на нашу синдикалну организацију – казао је Ђуровић.

Након подношења кривичне пријаве Брајовића, Министарство финансија и социјалног старања је контролом утврдило да су у јануарским обрачунима плата кршени грански колективни уговор, закон о буџету и закон о здравственој заштити. Из министарства су у извјештају навели да су једном броју запослених плате обрачунавали са више радних сати (475) него што јануар има укупно сати (445). Навели су и да су у платним листама утврдили да су уз плату исплаћивани додаци по основу чланства у конзилијумима, управним одборима, уговорима и разним додацима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:55