Церемонија отварања / - IUCN
21/09/2021 u 12:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свјетски конгрес за заштиту природе IUCN-а позвао на опоравак након пандемиjе коjи jе заснован на природи

Конгрес IUCN-а дјелуjе као jединствен, инклузиван глобални парламент за заштиту животне средине, у коме право гласа поjеднако имаjу владе и невладине организациjе, као и аутохтоне заjеднице

Свјетски конгрес за заштиту природе у организациjи Међунардоне униjе за заштиту природе (IUCN) одржан у Марсеjу и онлаjн у септембру представио jе амбициозан програм очувања природе за наредну децениjу, али и након тог периода. На Конгресу IUCN-а позване су владе да спроведу опоравак од пандемиjе заснован на природи, тако што ће у заштиту природе уложити наjмање 10 одсто средстава коjа се издваjаjу за опоравак на глобалном нивоу, те jе усвоjен низ резолуциjа и обавеза у циљу хитног решавања међусобно повезаних криза климе и биодиверзитета.

image

Харисон Форд на отварању

IUCN

„Конгрес IUCN-а дјелуjе као jединствен, инклузиван глобални парламент за заштиту животне средине, у коме право гласа поjеднако имаjу владе и невладине организациjе, као и аутохтоне заjеднице. Одлуке коjе су донијете у Марсеjу покренуће акциjе за рјешавање кризе биодиверзитета и климе у предстоjећоj кључноj децениjи. Чланови IUCN-а шаљу снажну заjедничку поруку учесницима конференциjа у Глазгову и Кунмингу: сада jе тренутак за фундаменталне промјене,” изjаво jе др Бруно Оберле, Генерални директор IUCN-а.

image

Кјара Ворт

IUCN

Међу резолуциjама коjе су чланови IUCN-а усвоjили демокраским гласањем jе позив на заштиту 80 одсто Амазона до 2025. године, заустављање рударских радова на морском дну и усваjање амбициозног „One Health“  приступа. Активно учешће чланова организациjа аутохтоних заjедница у демократском процесу IUCN-а довело jе до тога да у многим резолуциjама централно мјесто имаjу права и улога аутохтоних народа у заштити природе.

image

Емануел Макрон са Харисоном Фордом на отварању

- IUCN

Више од 1.500 чланова IUCN-а усвоjило jе укупно 148 резолуциjа и препорука, од чега jе 39 усвоjено гласањем на Конгресу IUCN-а у Марсеjу, а 109 путем онлаjн гласања прије самог догађаjа. Међу одлукама коjе су донијете у Марсеjу била jе и резолуциjа о оснивању IUCN-ве Комисиjе за климатску кризу, коjа би употпунила постоjећих шест комисиjа Униjе.

На завршноj сједници Конгреса IUCN-а, државе чланице, невладине организациjе и организациjе аутохтоних заjедница усвоjили су Марсеjски манифест, укључуjући и обавезу спровођења првог независног Глобалног програма за заштиту аутохтоних заjедница IUCN-а (Global Indigenous агенда).

Усвојене резолуције и препоруке

Коначне резолуциjе и препоруке коjе jе усвоjио IUCN Конгрес 2020. године накнадно ће бити доступне овде. Резултати гласања доступни су овде. Чланице IUCN -а сваке четири године даjу предлоге за утврђивање приоритета за рад IUCN-а.

Скупштина jе наjвиши орган одлучивања IUCN-а. Скупштина окупља чланове IUCN-а са циљем вођења дискусиjе и успостављања политике заштите животне средине, одобравања програма IUCN-а и избора Савета и председника IUCN-а.

IUCN тренутно броjи 1.500 чланова, коjи обухватаjу 91 државу, 212 владиних агенциjа, 1.213 невладиних организациjа, 23 организациjе аутохтоних заjедница и 52 придружена члана. Униjа такође обухвата мреже од преко 18.000 стручњака широм света из више од 160 земаља. Оваj jединствени глобални еколошки парламент влада и невладиних организациjа усваjа резолуциjе и препоруке о значаjним питањима у погледу заштите природе, коjе представљаjу смернице за политику и програм рада IUCN-а, а такође врше утицаj на броjне организациjе широм света.

Обавезе коjе су државни и остали актери обjавили на Конгресу IUCN-а укључуjу следеће:

Обавезу Француске да до 2022. године достигне проценат од 30 одсто заштићених подручjа на националном нивоу, као и да до 2027. године стави пет одсто свог медитеранског поморског подручjа под jаку заштиту;
Преко 30 субнационалних органа, градова, партнерских организациjа и IUCN сагласили су се да до 2025. године прошире универзални приступ висококвалитетним зеленим површинама и повећаjу ниво биодиверзитета на урбаним подручjима у 100 градова, као и да процене њихов утицаj у односу на Индекс урбаног биодиверзитета;
Под вођством држава западног Индиjског океана, IUCN и партнери су се обавезали да ће подржати Инициjативу великог плавог зида, прву регионалну мрежу за развоj регенеративне плаве економиjе за добробит 70 милиона људи, уз очување и обнављање морског и приобалног биодиверзитета.

Догађаj окупио jе лидере из влада, цивилног друштва...

Са скоро 6.000 регистрованих учесника на лицу мјеста и више од 3.500 онлаjн учесника, оваj хибридни догађаj окупио jе лидере из влада, цивилног друштва, аутохтоних, вјерских и духовних заjедница, приватног сектора и академске заjеднице, у циљу заjедничког доношења одлука о акциjама за решавање наjхитниjих изазова у погледу очувања природе и одрживог развоjа. Више од 25.000 посјетилаца посетило jе изложбени простор Конгреса IUCN-а.

На Конгресу IUCN-а у центру пажње биле су три главне теме: оквир за очување биодиверзитета након 2020., коjи ће усвоjити потписнице Конвенциjе УН-а о биодиверзитету; улога природе у глобалном опоравку од пандемиjе ковид-19; и потреба за трансформациjом глобалног финансиjског система и усмеравањем улагања у проjекте коjи су од користи за животну средину.


Регионална канцелариjа IUCN-а за Источну Европу и централну Азиjу (ECARO) са сједиштем у Београду, организовала jе низ догађаjа уживо у Марсеjу и онлаjн, укључуjући панел на високом нивоу о имплементациjи рјешења заснованих на природи на Западном Балкану, као и сесиjу о прекограничном очувању коjу jе водила „Светска комисиjа за заштићена подручjа“ (WCPA).

„У оквиру министарског панела разговарали смо о повезаности климе и природе и потенциjалу за унапређење и спровођење решења заснованих на природи на Западном Балкану. Циљ нам jе подршка регионалним напорима у одговору на измијењене климатске услове, ако и изградња партнерства са владама, организациjама цивилног друштва, предузећима и локалним заjедницама како бисмо заjедничким снагама одговорили на jедан од наjхитниjих изазова са коjима се наш регион данас суочава“, изjавио jе Борис Ерг, директор Регионалне канцелариjе за Источну Европу и централну Азиjу IUCN-а. „Имали смо одличан одзив и динамичну дискусиjана тему Европског зеленог поjаса - наjдуже европске зелене мреже, гдје jе додатно потврђен значаj прекограничног очувања и зелене инфраструктуре у Европи, потреба за кохерентним политикама, постизањем амбициозних средњорочних циљева и адекватном финансирању“, додао jе он.

На Конгерсу, чланови су такође одобрили нови програм IUCN-а за наредне четири године и изабрали ново руководство Униjе, укључуjући и нову предјседницу Разан Ал Мубарак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:25