УН упозоравају на пораст сиромаштва / - UNSPLASH
19/07/2021 u 06:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УН: Драматичан пораст броjа гладних у свијету

Корона jе многим становницима планете Земље великом брзином промијенила живот, изгубили су посао, а истовремено су цијене расле, што се посебно односи на намирнице

Пандемиjа короне повећала jе броj гладних у свијету, а према извјештаjу пет организациjа Уjедињених нациjа ситуациjа се jако погоршала и то jе позив на узбуну.

С обзиром да глад у свијету поново расте, директор Свјетског програма за храну Деjвид Бисли jе изjавио: "Ово jе позив на узбуну читавом свијету!"

То би требало да буде позив на буђење, посебно ако погледамо броjке, додао jе Бисли.

Пет организациjа УН било jе укључено у израду Свјетског извјештаjа о храни, међу коjима организациjа за помоћ дјеци Уницеф и Свјетска здравствена организациjа (СЗО), пренио jе Доjче веле.

image

УН упозоравају на пораст сиромаштва

- UNSPLASH

Сви су се сложили у jедном: корона jе многим становницима планете Земље великом брзином промијенила живот, изгубили су посао, а истовремено су цијене расле, што се посебно односи на намирнице.

"Ако то ниjе позив за узбуну, онда не знам шта jе. У поређењу са последњим извјештаjем сада имамо 161 милион гладних људи више. Ако глад у свијету ниjе проблем броj jедан, онда не знам шта jе", упозорио jе.

Већина потхрањених људи живи у Африци, гдје jе наjвећи пораст броjа гладних, као и у Азиjи, али и у Латинскоj Америци и на Карибима.

image

УН упозоравају на пораст сиромаштва

- UNSPLASH

Jедан од 10 људи на свијету гладуjе.

У тим земљама се или ратуjе или су погођене екстремним климатским приликама, што доводи до суша или поплава.

Доминик Цилер из Фонда за помоћ Уjедињених нациjа Ифад каже да многи живе као да не постоjи сјутра.

Констатуjе како то уништава основу за живот и доводи до глади и потхрањености.

"То мора престати!", закључио jе Зилер.

У последњих годину дана готово сваки трећи становник планете ниjе имао сигуран приступ довољноj количини хране, а међу њима су милиони дјеце.

"Идемо у погрешном смјеру", упозораваjу аутори извештаjа, али и Деjвид Бисли: "Поносан сам што можемо, на примјер, да лансирамо ракете са свемирским туристима на Мјесец. Али, у исто вријеме на Земљи се суочавамо са истинском кризом! Овдје дјеца умиру од глади. Сваког дана!"

Уjедињене нациjе позиваjу политичаре да помогну сиромашним земљама и да издвоjе за тамошње становништво новац за ублажавање последица пандемиjе.

"Морамо заjедно да радимо на нашем систему прехране и његовоj трансформациjи. Нико не смије да буде запостављен", наглашава Зузана Jакоб из Свјетске здравствене организациjе.

Децениjама раниjе се глад у свијету константно смањивала, али од 2015. године броj гладних jе поново почео да расте.

Уjедињене нациjе су претходно поставиле циљ да се заустави глад у свијету до 2030. године, али ће под садашњим околностима и због корона-кризе оваj циљ тешко бити остварен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:58