Повећана цитираност научника УЦГ / -Архива
17/02/2022 u 06:42 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Универзитет Црне Горе назадовао до 1.939 мјеста

Осим пада на генералноj листи, пад се биљежи и на пољима утицаjности, али и отворености, гдjе се УЦГ налази на 4.349, односно 1.643. мjесту, истичу из ЦГО

Универзитет Црне Горе (УЦГ) заузео је 1.939 мјесто на Вебоматрикс ранг-листи универзитета, што је пад за око 40 мјеста у односу на последњу листу прије годину и по. Из Центра за грађанско образовање (ЦГО) указују на негативан тренд кретања Универзитета Црне Горе на мjеродавним међународним ранг-листама, међу њима и на Вебоматрикс листи. Из ЦГО не наводе за колико мјеста је тачно слабије ранигиран УЦГ у односу на последњу ранг-листу. Из Ректората су кратко "Дану" казали да Вебоматрикс мјери видљивост сајта високошколске установе и није никаква мјера квалитета. Према Вебоматрикс ранг-листи, од универзитета из региона иза нас су једино високошколске установе из Тиране и Приштине.

– Последње рангирање Вебоматрикса из jануара 2022. сврстало jе УЦГ на 1.939. мjесто на листи свjетских универзитета. Ово jе наjгора позициjа УЦГ у односу на полугодишње резултате за претходне двиjе године. Осим пада на генералноj листи, пад се биљежи и на пољима утицаjности, али и отворености, гдjе се УЦГ налази на 4.349, односно 1.643. мjесту. Jедини раст постигнут jе на пољу изврсности, гдjе jе УЦГ напредовао и сада заузима 1.927. мjесто – истичу из ЦГО.

Повећан број цитираних научника са УЦГ

Универзитет Црне Горе претходних година биљежи значаjан пораст у броjу цитата на Google Sholar листи, гдjе jе тренутно преко 140.000 цитата, што jе за готово 110.000 више у односу на исти период приjе три године.

Пораст цитираности као и броjа научника на Google Scholar листи jе резултат посвећености Универзитета Црне Горе, коjи jе краjем 2020. године усвоjио Стратегиjу интернационализациjе за период 2021-2026, као стратешки оквир за повећање његове међународне видљивости и препознатљивости.

Вебоматрикс позициjа зависи од обима и квалитета доступног и транспарентног садржаjа коjе та установа произведе, од цитираних веб публикациjа, садржаjа коjи укључуjу извjештаjе, конференциjе, публикациjе универзитета, истраживача…

Обjављивањем свjетске ранг-листе универзитета, како jе саопштавано раниjе, уредници Вебометрикс листе желе да мотивишу истраживаче и институциjе високог образовања да обjављуjу садржаjе на вебу коjи тачно приказуjу њихове научно-истраживачке активности.

Претходна управа УЦГ се почетком прошле године хвалила да је Универзитет Црне Горе (УЦГ jе рангиран на високом 1.328. мjесту наjбољих свjетских универзитета у категориjи наjвећег броjа цитата на основу Гoogle Scholar профила.

– Примиjењена методологиjа jе обухватила 210 наjцитираниjих научника, при чему су искључени 20 наjцитираниjих, како наводе у Вебоматриксу, због "побољшања репрезентативности узорка". Иако ова методологиjа рангирања не погодуjе универзитетима са релативно малим броjем научног особља и малим буџетом за науку Универзитет Црне Горе jе значаjно унаприjедио своjу позициjу. Краj 2020. године на Google Sholar листи обиљежио jе пораст за више од 120 нових имена научника Универзитета Црне Горе, те их има укупно 542 у односу на последњи мjесец 2019. године када их jе било 414 – навели су раније из УЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:52