/ ФОТО: ПР ЦЕНТАР
06/10/2021 u 09:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Успоставити механизме сарадње економија Западног Балкана за размјену искустава за дигитализацију здравства

Министарство здравља је било принуђено да користи дигиталне технологије како би на бољи и ефикаснији начин одговорило пандемији

Све више грађана у здравственом систему, од појаве пандемије КОВИД 19, користи дигиталне технологије, а успостављање и одржавање механизама сарадње економија Западног Балкана по питању размјене искустава везаних за дигитализацију здравства од изузетног је значаја, оцијенили су саговорници ПР Центра.  

Генерални директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља, Александар Секулић, оцијенио је да су дигитална трансформација и добросусједски односи кључни за напредак и успјешну борбу са здравственим проблемима, поготово пандемијом.

Подсјетио је да су Влада Црне Горе, Министарство здравља, Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија, Фонд за здравствено осигурање и Институт за јавно здравље, заједничким ангажманом, успоставили дигиталну плаформу цовидодговор.ме као централизовано мјесто за све информације и сервисе везане за КОВИД-19 пандемију.

- Министарство здравља је било принуђено да користи дигиталне технологије како би на бољи и ефикаснији начин одговорило пандемији. У разним фазама трајања пандемије користили смо различите алате. У почетку смо, да бисмо имунизовали приоритетне групе, имали систем заказивања вакцинације, како би се за вулнерабилне групе смањила могућност заразе- рекао је Секулић.

Након тога је, за одређену популацију, поготово старију, Министарство здравља у сарадњи са Црногорским телекомом покренуло пројекат Национални број за заказивање вакцинације цалл центар 1717, тако да су и грађани који нису вични кориштењу дигиталних технологија могли путем телефона да уђу у дигитални систем црногорског здравственог система.

- Пристизањем великог броја вакцина у Црну Гору требало је да почне масовна вакцинација. Користили смо дигиталне технологије за планирање, логистику и дистрибуцију огромног броја вакцина, као и распоред вакциналних пунктова на начин да смо оптимизацијом тих процеса довели до тога да се на ефикасан начин много грађана брзо вакцинише-  казао је Секулић.

Технологије које се користе када је ријеч о обољелим од коронавируса састоје се, како је казао, од одређених платформи које користе предиктивне моделе да би се у односу на оно што се дешавало и што се дешава, означиле и потребе за хоспиталним, кисеоничким капацитетима, дневним ковид болницама, као и ковид амбуланатма.

- Од почетка пандемије, евидентно је веће кориштење дигиталних технологија. У Црној Гори, близу 70 одсто радно способног становништва свакодневно користи интернет. И у здравственом систему све више грађана користи дигиталне технологије. У Црној Гори је издато преко 300 хиљада националних дигиталних ковид потврда, а од тога је преко 200 хиљада преузето са портала е-здравље. Дакле, говоримо о евидентном порасту употербе дигиталних алата и технологија у Црној Гори од појаве пандемије- казао је Секулић.

Он је казао да постоји велики притисак на здравствене раднике, тако да је један од приоритетних планова, на којима, се ради оптимизација процеса у здравству, повезивањем примарног, секундарног и терцијарног новоа здравствене заштите. 

- Ти нивои здравствене заштите до сада нису били добро повезени и по нашим анализама доста времена и енергије се губило на непотребне процедуре, дуплирање процедура, лоше заказивање и остае елементе који су успоравали и оптерећивали здравствени систем. Тако да је ово правац дјеловања који је врло битан за Министарство здравља- рекао је Секулић.

Уз техничку подршку УНДП-а у току је, како је казао, финализација процеса добијања система европског дигиталног ковод сертифика, који ће умногоме олакшати путовања и свакодневни живот грађана.

- Доношење одлука и управљање здравственим системом на основу правих информација, које генеришу дигитални алати, доводи до тога да се оптимизује систем и да и грађани и сами систем могу боље да функционишу- објаснио је Секулић.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу у Влади Србије, Михаило Јовановић, сматра да је од изузетног значаја успостављање и одржавање механизама сарадње економија Западног Балкана по питању размјене искустава везаних за дигитализацију здравства.

- Примјеном тих механизама, економија Западног Балкана би биле у позицији да максимизирају примјену искустава других економија са позитивним исходима и да избјегну непотребне дупликације или примјене пракси које нису уродиле жељеним исходима- казао је Јовановић.  

На питање колико брзо су економије Западног Балкана одговориле са дигиталним рјешењима за вријеме пандемије КОВИД 19, Јовановић је оцијенио да су све економије одговарале дигиталним рјешењима најбрже што су могле у околностима у којима их је пандемија затекла.

- У Србији смо имали ту могућност да нова рјешења градимо на постојећој дигиталној инфраструктури и сервисима, што је знатно убрзало реализацију у вријеме пандемије. Ми препознајемо потребу и радимо на стратешком планирању дигитализације у здравственом систему Србије за године које долазе, како би омогућили квалитетнију и ефикаснију здравствену заштиту грађанима Србије и како би смо били још спремнији за потенцијалне будуће изазове. Осим тога, желимо да поделимо наша искуства са другим економијама региона како би и оне максимирирале добробит за своје грађане, уједно и за цијели реион Западног Балкана- казао је Јовановић.

Говорећи о бенефитима које су ови сервиси донијели, Јовановић сматра да сервиси сами по себи нам не би помогли да нису на прави начин планирани и имплементирани у контексту подршке корисницима – здравственим радницима, грађанима, као и државном руководству.

- Ми смо као земља успјели да на ефикасан начин успоставимо дигиталне услуге који су у многоме помогли грађанима у току пандемије Ковид-19. Истакао бих одличан информациони систем који смо направили за вакцинацију против КОВИД-19, а који је састављен из три сегмента - исказивање интересовања за вакцинацију на Порталу еУправа www.еуправа.гов.рс ; позивање грађана на вакцинацију са тачним мјестом и временом планиране имунизације; и праћење дистрибуције свих вакцина (а у Србији имамо четири типа и очекујемо пету) од тренутка пријема у централни магацин, до тренутка давања- рекао је Јовановић.  

Значајна услуга је и та што, како је додао, грађани одмах након вакцинације добијају потврду о вакцинацији и Дигитални зелени сертификат путем електронске поште.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:24