Poliklinika,Klinicki centar Crne Gore / POLIKLINIKA,KLINICKI CENTAR CRNE GORE-LAZAR RUZIC
27/01/2022 u 07:12 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вишемјесечна чекања на преглед код специјалисте у КЦЦГ: Код ендокринолога тек у јуну, код хематолога у мају

Према подацима КЦЦГ, до марта нема термина у Дјечјој болници за магнетну резонанцу-МКС, ултразвук и преглед високоризичне одојчади од стране физијатра

Пацијенти се жале да изабрани љекари мјесецима не могу да им закажу прегледе код ендокринолога, гастроентеролога, реуматолога и неуролога у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) и да за поједине термине код љекара морају да чекају до јуна. Пацијент (име познато редакцији који нам се јуче обратио) истиче да су му специјалистички преглед код ендокринолога заказали за 8. јун, док прије краја априла нема термина у гастроентеролошкој амбуланти. Како смо раније објавили, на прегледе, снимања и интревенције код кардиолога тренутно чека 830 обољелих, од чега чак 423 на коронографију срца. Према извјештају о слободним терминима за преглед који је доступан на сајту Клиничког центра, у бројним амбулнатама није могуће обавити преглед у наредна три мјесеца. У извјештају о слободним терминима пише да је први слободни термин код ендокринолога 7. јуна, док се у гастроентеролошкој амбуланти мора чекати до 27. априла, а реуматолошкој до 19. маја. У документу се наводи и да се прво снимање главе у дјечјем кабинету за ЕГГ може заказати тек за 1. април, док је први термин код физијатра доступан 4. маја. Према подацима КЦЦГ, прије марта нема термина у Дјечјој болници ни за магнетну резонанцу – МКС, ултразвук и преглед високоризичне одојчади од стране физијатра. Из Министарства здравља "Дану" нијесу одговорили да ли је нови систем заказивања оправдао очекивања и шта је разлог дугих листи чекања.

У извјештају КЦЦГ се истиче и да је први слободни термин за преглед код хематолога 18. мај, док се за преглед код неуоролога мора чекати до 26. априла, односно 18. јуна.

– Изабрани љекар ми је рекао да прије јуна нема термина код ендокринолога. Не знам шта да радим, ишао сам и до Клиничког како бих покушао да закажем преглед, али нијесам успио. Рекли су да ће одређени термини бити ослобођени због грађана који нијесу дошли на преглед, па ми преостаје једино да то сачекам јер немам новца да идем код приватника – каже пензинонер М.В. из Подгорице.

За дан 63 операције

У последња 24 сата у Поликлиници Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) обављено jе 1.318 амбулантних прегледа, од тога 202 у Институту за болести дjеце (ИБД). У Ургентном центру збринуто jе 250 пациjената, а у дневним болницама њих 265.

– У истом периоду обављена су 63 оперативна захвата од тога девет у ИБД-у. На болничко лиjечење примљена су 132 пациjента од чега 17 у ИБД-у. У Центру за радиолошку диjагностику одрађено jе 556 диjагностичких процедура од чега 108 ЦТ и 48 МР прегледа, док jе у Одjељењу за радиолошку диjагностику ИБД-а одрађено 97 диjагностичких процедура, од тога три ЦТ и 15 МР прегледа. У Центру за клиничко-лабораториjску диjагностику узорковано jе 1.020 пациjената и одрађене су 28.284 анализе. У Породилишту КЦЦГ рођено jе девет беба – наводе из Клиничког центра.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је приликом представљања новог система заказивања 1. децембра казала да је новина да специјалисти могу сами да заказују контролне прегледе и додатну дијагностику у КЦЦГ, чиме ће се поједноставити и убрзати поступак лијечења.

– Када специjалиста у болници, након прегледа, затражи преглед колеге, пациjент на лицу мjеста добиjа термин и вриjеме контроле. Таj пациjент се више, дакле, не враћа код изабраног љекара само због упута. Тако штедимо вриjеме и пациjентима и изабраним докторима – појаснила jе тада министрака.

Она jе подсjетила да су изабрани љекари били незадовољни због времена коjе су трошили на писање упута и изразила очекивање да ће сада имати више могућности да се посвете пациjентима. Директорица КЦЦГ Љиљана Радуловић је прије двије седице саопштила да немају довољно љекара за број пацијената који им се упућује на прегледе и да колеге у домовима здравља могу да лијече значајан број грађана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:50