Бећир Вуковић / - архива
10/07/2021 u 12:37 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жирију указали част да изабере добитнике Тринаестојулске награде, па их смјестили на балкон

Нормално је и уобичајно да предсједник жирија да образложење зашто је неко добио награду. Очигледно је била нека нова режија, па је то изостало. То је била пракса о којој се није говорило, у коју се није дирало, каже Вуковић

На синоћној додјели Тринаестојулске награде, највећег државног признања, дошло је до невјероватног преседана. Наиме, предсједник и чланови жирија искључени су из официјелног дијела, који је обавезан јер су чланови жирија, односно, предсједник дужан да да образложење чиме су се водили и на основу чега су додијелили најпрестижније државно признање. Тим поводом обратили смо се Бећиру Вуковићу, предсједнику жирија.

- Нормално је и уобичајно да предсједник жирија да образложење зашто је неко добио ту награду. Очигледно је била нека нова режија, по томе изостало је образложење зашто је неко добио награду и то ради предсједник жирија. То је била пракса о којој се није говорило, у коју се није дирало - каже Вуковић.

Жири је писао саопштење на задњој сједници које је и читао официјелни спикер, образложење шта их је опредјелило.

- Ми нисмо неписмени, састав жирија, ту су људи доктори наука, магистри, књижевници, способни смо. Легално смо изабрани, ради се о легалном тијелу који ради свој посао и треба да га приведе до краја. Кад смо дошли пришле су нам даме из организације и рекле да смо ми смјештени на балкону - прича предсједник жирија како се одвијао сценарио за додјелу награде.

Водили су их уз неке стаклене степенице гдје се, каже, не би ни снашли.

- Сјели смо на балкон и кад су нам дали програм тада смо видјели садржај - додјелу Тринаестојулске награде која пада у толико и толико сати, али даље нема ништа. Тада смо Драган Копривица и ја, мада сам слутио шта ће све да буде није то нека тајна, сјели заједно и други људи су ту били, позвали ту даму да нам каже зашто ту сједимо и да ли предсједник жирија говори. Послије неколико минута нам је речено да то није предвиђено. Нас смо сачекали да се додијели награда, и отишли смо. Било је даље дегутантно да ту сједимо. Жао ми је што сам пропустио неке пјесме о Титу једино... Али, и то се дешава - каже Вуковић.

Није желио да "гата" да ли је у питању незнање или самовоља.

- Мислим да читава приредба сама по себи указује шта је то. Стварно жалосно, све то дјелује мало провинцијски, не може тако то да се ради. Да не бих ја сад нагађао шта је и како је. Знаћемо отприлике. Жири је био максимално концентрисан и ангажован. Све смо радили како треба. Видим круже разна питања зашто није одржано као и раније. Прича ће се сама по себи одвијати, ја лично мислим да се не ради о пропусту него о намјери, види се та додатна режија у читавој причи - каже предсједник жирија.

Објашњава да су све радили како треба, да су дали максимум, да су се и награде специјално израђивале у Београду. Чак се поставља, каже, и питање зашто се и мјесто додјеле награде промијенило, јер се увијек уручивала у Вили "Горица", али "да ће вријеме показати шта се све крије иза тог сценарија".

- Ми смо као жири одрадили свој посао. Ангажовани су врло озбиљни људи, а награду су добили апсолутни умјетници, афирмисани и ангажовани људи који на прави начин репрезентују нашу земљу - закључио је Бећир Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:20