Грађани на пункту за вакцинацију СЦ „Морача” / -IVAN PETROVIC-IPE
29/04/2021 u 00:16 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Подгорици 1.000 доза, одлажу ревакцинацију

Епидемиолог Марија Божовић казала је „Дану” да се ревакцинација једино помјера због препорука да се друга доза „астра-зенеке” ради учинковитости прими између 4. и 12. седмице, па су поједине установе одлучиле да се вакцина искористи како би што више грађана примило прву дозу
Грађани Подгoрице и градова са Приморја тврде да се ревакцинација „астра-зенеком” одлаже зато што нема довољно вакцина. Са друге стране, из Института за јавно здравље саопштавају да имају довољно количина за другу дозу и да се имунизација наставља по распореду. Подсјећају да до краја седмице стиже и 200.000 кинеских вакцина „синофарм”. Из Дома здравља је „Дану” саопштено да тренутно имају око 1.000 доза „астра-зенеке” и да се вакцинација спроводи на два пункта. У Црној Гори су се за вакцинацију против вируса корона досад пријавиле 94.103 особе, прву дозу је примило 40.023 грађана, тако да почетак масовне имунизације чека око 54.000 пријављених. Из Центра за грађанско образовање су позвали Министарство здравља да хитно разјасни грађанима одлагање ревакцинације.
На питање „Дана” епидемиолог из ИЈЗ Марија Божовић је одговорила да се ревакцинација једино помјера због препорука да се друга доза „астра-зенеке” прими између 4. и 12. седмице. Како је објаснила, због тога су поједине установе одлучиле да се вакцина искористи како би више грађана примио прву дозу. На сајту Ковид.одговор се наводи да је досад са обје дозе вакцинисано 20.597 грађана.
– Црна Гора располаже довољном количином „астра-зенека” вакцине коjа jе неопходна за почетак давања друге дозе. То значи да вакцинациjа грађана другом дозом може да почне по редоследу коjим jе раниjе заказана. Нове количине „астра-зенеке”коjе су предвиђене за ревакцинациjу стићи ће у Црну Гору преко Ковакс механизма, а термин коjи смо добили од њих био jе краj априла. Одмах по пристизању новог контингента, за све грађане Црне Горе за коjе jе друга доза вакцине наjављена у другоj и трећоj недjељи маjа, ревакцинација ће бити организована без заказивања и без чекања на наjближем вакциналном пункту – наводе из ИJЗ-а, наглашавајући да је друга доза вакцине једнако учинковита у било ком временском интервалу између 4. и 12. недjеље од вакцинисања.
У КЦЦГ вакцинисано 55 одсто запослених
Према подацима Клиничког центра, у тој установи је вакцинисано 55 одсто здравствених радника. Инфектолог и вирусолог у КЦЦГ Снежана Драгаш казала је да одлагање вакцинациjе носи ризик од мутациjе вируса и то је неминован процес. Она jе подсjетила да се досад развило девет мутациjа короне и да је то и jедан од разлога већег броjа смртних случаjева у последње вриjеме.
– Неминовна последица усложњавања вируса jе настанак мутациjа. То се дешава и код осталих вируса. Мутациjе се дешаваjу због умножавања вируса и широке локалне трансмисиjе. Постоjе мутациjе коjе могу и да ослабе вирус, али су доминантне оне коjе му помажу да опстане. Неопходно jе да зауставимо даљу репликациjу jер ће долазити до поjаве нових соjева. Нови вирус корона jе са великим генетским потенциjалом за развоj мутациjа. Неки вируси смањуjу одговор на терапиjу. Сумња се и да поjедини соjеви могу да представљаjу проблем и након вакцине – казала jе Драгаш.

Епидемиолог Марија Божовић казала је да до краја ове седмице очекују долазак 200.000 доза кинеске вакцине „синфарм”, али и да домови здравља располажу довољним дозама „астра-зенеке”.
– Нијесмо остали без вакцина и до краја мјесеца очекујемо испоруку нових великих количина. У установама имамо више од 1.000 доза вакцина, а поједине установе су одређене дозе „астра-зенеке” искористиле да првом дозом вакцинишу што више грађана, јер се наредне седмице очекује нови контингент вакцина тог произвођача, а имамо и могућност ревакцинисања послије четири седмице – казала је Божовићева.
Из Дома здравља Подгорица су нагласили да на располагању имају још око 1.000 доза „астра-зенеке” и да се вакцинација спроводи редовно на два пункта.
– Вакцинациjа се одвиjа на пунктовима у Спортском и Музичком центру. Дом здравља Подгорица тренутно располаже „астра-зенека вакцином”, до наjављеног доласка нових вакцина. У овом тренутку имамо jош око 1.000 доза, али убрзо очекуjемо нову испоруку. Почетак масовне вакцинациjе Дом здравља Подгорица дочекуjе спремно. Како су наjавили из Министарства здравља и Института за jавно здравље, очекуjемо долазак вакцина, чиме ће почети масовна вакцинациjа. Пунктови за вакцинациjу у ДЗ Подгорица, али и широм Црне Горе су спремни – поручили су из Дома здравља.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:01