Dronovi umjesto vatrometa / -SHUTTERSTOCK/ILUSTRACIJA
12/12/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dronovi umjesto vatrometa: Nešto prije ponoći, 100 dronova će poletjeti u vazduh na 10 do 15 minuta

Njemački grad Bad Salcuflen Novu godinu će dočekati spektaklom, ali tiše i ekološki prihvatljivije od vatormeta - sa 100 dronova

O tome kako će tačno izgledati novogodišnja manifestacija u Bad Salcuflenu, odnosno šta će tačno dronovi "crtati" na nebu, gradske vlasti ne otkrivaju.

- Želimo da iznenadimo naše goste - kaže Feliks Klemejer iz gradske marketinške službe, koja je organizator novogodišnjeg šoua dronova. Otkriva samo ovo: biće odbrojavanje, a biće vidljivi i simboli grada.

Nešto prije ponoći, 100 dronova će poletjeti u vazduh, a spektakl će trajati od 10 do 15 minuta.

Dronovi bi trebalo da polete sa zelenih površina banjskog parka. Posjetioci će stojati u blizini koncertne hale sa odličnim pogledom na nebeski spektakl, uživajući u muzici, hrani i piću.

Samo loše vrijeme može da pokvari plan

Iz bezbjednosnih razloga, nijedan dron neće letjeti direktno iznad glava skoro 5.000 posjetilaca.

Spektakl u boji mogao bi da propadne samo zbog vremenskih prilika. Ako ima previše kiše, previše snijega ili previše vjetra, dronovi ne mogu da polete.

To je jedini gradski performans dronova u novogodišnjoj noći u najmnogoljudnijoj pokrajini u Njemačkoj, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Zaštita životne sredine

Dronovi su, u odnosu na vatromet, značajno tiši i "u najmanju ruku jednako vidljivi", ističu iz Gradske uprave Bad Salcuflena.

- Mi smo se već oprostili od klasičnog vatrometa, kakav se tradicionalno priređivao prethodnih godina - kaže gradonačelnik Bad Salcuflena Dirk Tolkemit.

Od vatrometa pate ljudi i životinje

Mnogi kućni ljubimci i divlje životinje svake godine u novogodišnjoj noći ispaštaju zbog glasnih petardi i raketa. Vatromet koji eksplodira takođe uzrokuje visok nivo zagađenja finom prašinom na samom početku Nove godine.

Ali i zabrinutost za sigurnost takođe igra značajnu ulogu. Iz tih razloga, brojni gradovi u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji odredili su zone u kojima je zabranjena upotreba petardi – među njima je Bad Salcuflen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:37