Apple  / - TWITTER
10/09/2024 u 19:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Evropski sud kaznio i “Apple”, mora da plati milijarde eura

Evropski sud pravde odlučio je da tehnološki giganti “Apple” i “Google” moraju da plate milijarde eura po završetku višegodišnjih odvojenih pravnih sporova sa administracijom u Briselu.

Sud je objavio da “Apple” mora da plati Irskoj 13 milijardi eura zaostalih poreza, a nekoliko minuta kasnije “Google” je kažnjen sa 2,4 milijarde eura zbog kršenja propisa o konkurentosti, prenose agencije.

“Apple” neće biti mnogo pogođen današnjom presudom, pošto je kompanija u 2023. godini ostvarila globalnu prodaju od 383 milijarde dolara i neto profit od 97 milijardi dolara.

Komesar EU za tržišnu konkurentnost Margrete Vestager pozdravila je presude kao “veliku pobjedu za evropske građane i poresku pravdu” i upozorila da će EU “nastaviti da pritiska” i da će i dalje djelovati protiv zloupotrebe dominacije.

Gugl izgubio bitku: Mora da plati 2,42 milijarde eura

“Apple” i “Google” su objavili da su “razočarani” odlukama.

Irska, u kojoj se nalazi sjedište “Applea” u EU i koja je osporila stav Brisela, saopštila je da će “poštovati” odluke suda.

Prema proračunima Evropske komisije, Dablin je dozvolio “Appleu” da plati poresku stopu od jedan odsto na svoj evropski profit 2003. godine, a potom je poreska stopa pala na 0,005 odsto do 2014. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 05:25