Kako da spasite telefon od vrućine / - ILUSTRACIJA
23/06/2024 u 22:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kako zaštititi pametni telefon od vrućine: Ovo nikako ne smijete raditi

Uvijek kada se pomenu visoke temperature strahujemo za naš organizam, ali nikako ne mislimo o gadžetima kojima "pregrijavanje" tako može da smeta.

Donosimo vam pat korisnih informacija kako da zaštitite pametni telefon od vrućine.

Jači hardver

Kako je u razgovoru za Axios naglasio stručnjak za popravak telefona Carsten Frauenheim, današnji telefoni imaju sve jači i moćniji hardver, no unutar njihovog malog kućišta nema mjesta aktivnom hlađenju poput ventilatora kao u prenosnim računarima. S rastom vanjskih temperatura, raste i unutrašnja temperatura telefona, a ako se telefon pregrije, on se sam može isključiti. Na ekranu telefona pojavit će se poruka o pregrijavanju i isključenju, nakon čega jedno vrijeme nećete moći ponovo da upalite telefon nego ćete morati da pričekate da se ohladi.

U najgorim slučajevima, čak može doći do širenja baterije i zapaljenja, no takvi su slučajevi, srećom, jako rijetki.

A kako ne bi došlo do pregrijavanja, morate paziti da uređaj nije izložen direktnom suncu. Npr. nikada ga nemojte ostaviti u vrućem automobilu, a ne preporučuje se čak ni da ga ostavite na direktnom suncu u kući, pogotovo ne pri temperaturama kakve su već sada.

Takođe, ne preporučuje se ni prekomjerno korištenje telefona dok su temperature ovako visoke, a ako osjetite da se telefon počne pregrijavati, stručnjaci savjetuju da isključite opcije i aplikacije koje rade u pozadini poput bluetootha, WiFija, GPS-a i drugih te se ne preporučuje korištenje zahtjevnijih aplikacija poput video igara. Što se manje opcija koristi, biće manje opterećenje na procesor, čime će se smanjiti i zagrijavanje.

Pridržavajte se savjeta 

Ako ipak dođe do jakog zagrijavanja ili pregrijavanja telefona, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi se uređaj što prije ohladio. Prvo, nemojte ga povezivati s punjačem, a ako se puni, odmah ga isključite s punjača. Takođe, ugasite na određeno vrijeme telefon te ga stavite na hladnije i tamnije mjesto, kako bi se što prije ohladio. Ako koristite zaštitnu masku na telefonu, preporučuje se da je uklonite, a snižavanju temperature pomaže ako telefon stavite ispod ventilatora ili ako uključite klimu u automobilu ili u kući. Savjetuje se da se pričeka barem 15-ak minuta prije ponovnog aktiviranja telefona, kako bi bili sigurni da se uređaj ohladio.

 

(VIDEO) Za ekstremnu hladnoću: Honor najavio mobilni čija će baterija podnijeti i minus 20 stepeni

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 06:21