Microsoft logo / - SHUTTERSTOCK SCREENSHOT
18/09/2024 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Microsoft: Ruski sajber-kriminalci šire lažne vijesti o Kamali Haris

Microsoft je objavio izvještaj u kom upozorava da su dvije ruske grupe koristile društvene mreže da šire lažne vijesti i snimke o Kamali Haris, demokratskom kandidatu za predsjednika SAD.

Klint Vots, generalni direktor Centra za analizu pretnji kompanije Microsoft, rekao je da je "farma trolova" povezana sa ruskom vladom proizvela i proširila dva lažna video-snimka na kojima je, u jednom, Haris navodno umiješana u saobraćajnu nezgodu, a u drugom jedan od njenih pristalica napada Trampovog fana.

Njemačka: Kina odgovorna za sajber napade 2021. na vladine kancelarije

Oba lažna video-snimka su prikupila milione pregleda, a video lažnog udesa se proširio na nekoliko društvenih mreža preko fiktivnog medija u San Francisku koji je kreiran nekoliko dana ranije. 

- Storm-1679, novija grupa koja je navodno povezana sa Kremljom, usmerila je svoj fokus sa proizvodnje sadržaja o Olimpijskim igrama u Parizu 2024. na objavljivanje lažnih video snimaka koji diskredituju potpredsjednicu Haris - dodao je Vots.

- Jedan od video-snimaka, koji je podijeljen na X ubrzo nakon što je objavljen na Telegramu, prikazuje lažni bilbord na kome se iznose tvrdnje o politici Haris. Objava je na X imala više od 100.000 pregleda za četiri sata - istakao je Vots.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 18:54