/ -SHUTTERSTOCK
06/02/2024 u 07:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Napravljeno „srce na čipu", kuca kao ljudsko

Ključna funkcija dizajna novog srčanog čipa su njegova dva paralelna kanala, koji omogućavaju odvajanje ćelija srca (kardiomiocita) i ćelija krvnih žila

Predstavljen je novi model "srca na čipu", a naprvaili su ga naučnici u Los Anđelesu. Njihov model ima za cilj da poboljša testiranja liječenja raka, koja često predstavljaju rizik od oštećenja srca tokom borbe sa ćelijama raka.

Poboljšanja u novom modelu srčanog čipa uključuju zrelost ćelija izvedenih iz ljudskih indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija (hiPSC) i njihovu sposobnost oponašanja rada ljudskog srca od približno 60 otkucaja u minuti. U studiji koja je objavljena u časopisu Lab on a Chip, naučnici izražavaju optimizam u pogledu potencijala sistema koji se temelje na hiPSC-u, poput srčanog čipa, da smanje oslanjanje na životinjske modele za pretkliničko testiranje ljekova. HiPSC-i, sposobni za diferencijaciju u različite tipove ćelija, usmjereni su da se razviju u ćelije srca i krvnih sudova prije nego što su stavljeni na fleksibilni silikonski materijal poznat kao polidimetilsiloksan (PDMS).

Ključna funkcija dizajna novog srčanog čipa su njegova dva paralelna kanala, koji omogućavaju odvajanje ćelija srca (kardiomiocita) i ćelija krvnih žila (endotelnih stanica) uz održavanje neposredne blizine za interakciju, slično ljudskom tijelu.

Oponašanjem protoka krvi i mehaničkih pokreta srca kao odgovora na liječenje, naučnici mogu da predvide potencijalne probleme toksičnosti koji mogu dovesti do aritmije ili smrti mišićnih ćelija.

Srce na čipu omogućava dugoročnija istraživanja učinaka ljekova i drugih činilaca na srce, a ostaje funkcionalno i do nekoliko nedjelja, kažu naučnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:08