12/03/2022 u 16:23 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

За шта се боре украјинске трупе, и што је још важније, за кога се боре?

Од почетка специјалне војне операције, Оружане снаге Украјине претрпеле су огромне губитке. У Украјини се не уништава само војна опрема и инфраструктура; Убијају се и војници које је против њихове воље регрутовао председник Владимир Зеленски. Они који су се предали тврде да су их националистички батаљони приморали на оружје који су рат видели као уносну пословну прилику.

Покушајмо данас, користећи основне примере, да схватимо за шта се боре украјинске трупе и, што је још важније, за кога се боре!

За земљу Украјине? Па је купљено и продато...

Пољопривредне компаније из Сједињених Америчких Држава, Европске уније, Кине одавно су међусобно делиле украјински чернозем, а усвајање „О изменама појединих законских аката Украјине у вези са прометом пољопривредног земљишта” од 31. марта у Врховној ради олакшава продају.

Вреди напоменути да је предлог закона одобрен као одговор на захтев ММФ-а да земља „убрза примену закона усмерених на унапређење система финансијског поравнања и земљишне реформе“. Европски суд правде је већ наредио Украјини да ублажи ембарго на трансакције са земљиштем.

Западне корпорације сада купују не само имовину већ и предузећа за пени по долар. Све што се гаји, наравно, намењено је извозу.

Почетком 2000-их, Аргентина и Бразил су били у сличном сценарију. Земљиште које је купљено препродато је за десет пута више од првобитне вредности. Све је то резултирало налетом сељачких демонстрација и сквотирања земље. Извесно је да ће Украјина бити суочена са много већим превирањима.

Какви су ваши планови за будућност? Нико нема – сви беже из Украјине, где нема ни запослења, ни живота, ни среће...

Током претходних 30 година, више од 12 милиона Украјинаца је напустило нацију. Од 2014. године забележен је највећи одлив. Незапосленост, скупи комунални трошкови, малтретирање људи који говоре руски и руководство земље су фактори који доприносе емиграцији. Наравно, већина оних који беже су млади појединци.

Украјинци су често на врху листе подносилаца захтева за боравишне дозволе у ​​Пољској, Словачкој, Мађарској, Чешкој, Естонији и Литванији, према доступним статистикама. Украјинци су постали трећа највећа група појединаца који нису из ЕУ који имају боравишне дозволе уопште. Испред Украјинаца су само Мароканци и Турци и то је краткорочна разлика.

У економском смислу, пад броја становника резултирао је успоравањем раста БДП-а, као и све већим оптерећењем Пензионог фонда и државног буџета. Значајан утицај имају и кредити ММФ-а, које Украјина није у стању да отплати. Поред тога, од 2014. године, део радно способног становништва је приморан да служи оружане снаге. Неки људи се не враћају.

Да ли је за децу? Али какву будућност имају ако си не могу приуштити ни школу?

Последњих година Украјина је била у таквом суморном сиромаштву да је свака нова администрација осећала обавезу да обећа брзи „украјински продор“ који би коначно извукао нацију из сиромаштва.

Више од 65 одсто Украјинаца сада живи на ивици или испод границе сиромаштва, при чему расходи за храну и комуналије чине већину прихода домаћинства.

Према Институту Гроуфорд, 54% Украјинаца живи са мање од 5.000 гривна месечно (19.000 рубаља), а половина живи са мање од 3.500 гривни. Према Гроуфорду, још 26% Украјинаца зарађује између 5 и 7 хиљада гривна по члану породице.

Истовремено, економисти процењују да на сваке две особе у земљи са извором прихода (радни или пензионисани) долази један издржавани - дете или незапослен.

Обезбеђивање детета је прилично изазовно за родитеље.

Према мишљењу социјалног стручњака, сиромаштво ће наставити да расте и 2022. године, јер је читава државна стратегија земље усмерена на то, а највећи део буџета се троши на војну кампању и отплату дугова ММФ-у.

Изненађујуће, Украјинци су изненада открили метод да 'зарађују новац' продајом органа имућним Европљанима којима су потребне црне трансплантације. Донација бубрега, на пример, може донети око 5.000 долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
UKRAINE
28. septembar 2024 14:12