Прва фаза градње гробља није завршена у предвиђеном року
07/08/2023 u 16:56 h
Andrijana DabanovicAndrijana Dabanovic
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заустављена градња гробља, извођач тражио раскид уговора

Посао коjи jе предвиђао изградњу пет капела, приступног трга, комеморативног трга, комерциjално-економског блока са продавницом погребне опреме, цвjећаре, канцелариjа, паркинг са 68 паркинг мjеста, изградњу 219 гробница, ниjе завршен, наводи Вуликић

Нови проблеми у вези са градњом гробља на Ћемовском пољу које ту ниче одлукама бивше градске управе, мимо ПУП-а и ДУП-а за тај простор, настали су након што извођач радова тражи раскид уговора прије обављеног посла. Рук оводство Погребних услуга преиспитаће све везано за изградњу прве фазе новог гробља на Ћемовском пољу, а в.д. извршног директора Радоња Вуликић, који је управљање предузећем преузео 1. јула, за "Дан" потврђује да планирани број гробница није завршен у предвиђеном року ни након неколико потписаних анекса уговора. Због немогућности да посао заврши у предвиђеном року, како наводи Вуликић, извођач радова је тражио раскид уговора.

Гробља на пољу ниче одлукама бивше градске управе, мимо ПУП-а и ДУП-а за тај простор

– Са фирмом Глобал проjект из Подгорице, као извођачем радова градње новог градског гробља на Ћемовском пољу, по тендерскоj документациjи за отворени поступак потписан jе уговор о jавноj набавци краjем 2021.године. По овом уговору извођач jе био у обавези да радове изврши у року од 210 календарских дана од дана увођења у посао. Проблеми коjи су се поjавили одмах након започињања радова су произвели пробиjање свих рокова, па jе и потписано неколико анекса уговора, да би извођач радова тражио раскид уговора због немогућности извршења. По Анексу 2 промиjењен jе члан уговора коjим се рок за завршетак радова продужава до 28. фебруара 2023. године. Међутим, радови ни тада нису завршени, а нови анекс ниjе потписиван. Од тада па до мог доласка нису настављани радови – наводи Вуликић.

Испитаће градњу пословне зграде

Вуликић наводи да су током јула постављени приоритети коjима би се испунила сврха обављања jавне функциjе, а паралелно са тим радило се и на провjери поjединих билансних позициjа, како би се створила jасниjа слика о пословању Погребних услуга.

– Одлуку о томе да ли ћемо ангажовати ревизорску кућу ради ревизиjе пословања дониjећемо у наредном периоду, а на основу консултациjа са одбором директора. У сваком случаjу, испитаће се како су трошена средства, за коjе намjене, на основу коjих одлука, како и из коjих разлога jе дошло до прекида изградњи прве фазе изградње новог гробља, питања везана за изградњу нове пословне зграде, кадровске политике и слично – наводи Вуликић.

Иначе, изградња пословне зграде Погребних услуга почела је 14. априла 2021. године, a коштала је скоро пола милиона еура.

Он објашњава шта је урађено од радова који су обухватали прву фазу градње.

– Посао коjи jе предвиђао изградњу пет капела, приступног трга, комеморативног трга, комерциjално-економског блока са продавницом погребне опреме, цвjећаре, канцелариjа, паркинг са 68 паркинг мjеста, изградњу 219 гробница, ниjе завршен. Завршено jе 144 гробнице, а преосталих 75 ниjе. У наредном периоду ће се тражити рјешење за насталу ситуациjу. То би подразумиjевало да се на правно утемељен начин наставе радови око послова коjи нису завршени наведеним уговором – рекао је Вуликић.

Погребне услуге, како је навео Радоња Вуликић, потражују преко 215.000 еура

Вршилац дужности директора Погребних услуга наводи да је разговор са претходним директором предузећа представљао полазну тачку за стварање слике о друштву.

– На великом броjу састанака коjе сам организовао, приjе свега са запосленима, а касниjе и са друштвима коjа су била укључена у проjекат изградње новог гробља на Ћемовском пољу, уочио сам да има проблема коjа су постала приоритет у рјешавању – казао је в.д. директора Погребних услуга.

image

Радоња Вуликић

Радоња Вуликић наводи да ће сва спорна питања, уколико их буде, рјешавати са Секретаријатом за планирање простора и Министарством екологије, просторног планирања и урбанизма.

– Градња новог гробља на Ћемовском пољу почела jе на основу одлуке Скупштине Главног града о уступању на коришћење земљишта за изградњу гробља Погребним услугама. Локациjа 12 у оквиру ДУП-а Складишта и сервиси са ранжирном станицом предвиђена jе за Ново гробље. Са сjевероистока и jуга су површине 13. jул Плантаже, са сjеверозапада jе ограничена жељезничком пругом, а са сjеверне стране већ постоjећим изграђеним обjектима зграде царинског терминала и зграде царинарнице.

 

За таj простор jе рађена детаљна разрада ДУП-а Складишта и сервиси са ранжирном станицом. У току изградње новог гробља дошло jе до проблема са Жељезничком инфраструктуром, када jе главни инспектор за жељезнички саобраћаj наложио да се обустави градња. Међутим, уложена jе жалбу на рjешење главног инспектора након чега jе Министарство капиталних инвестициjа усвоjило жалбу Погребних услуга и поништило рjешење главног инспектора за жељезнички саобраћаj – наводи Радоња Вуликић.

Погребне услуге, како је навео Радоња Вуликић, на 31. јул потражују 215.299 еура.

–Неизмирене обавезе према добављачима на 31. јул износе 5.482 еура – навео је Вуликић.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:46