VUJOVIĆ I FEJZIĆ / - FOOT: MKM
22/06/2024 u 11:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vujović i Fejzić: Bogata kulturna baština islama obiće valorizovana i sačuvana

Bogata kulturna baština islama veoma je važna za očuvanje kulturnog identiteta i istorijskog nasljeđa naše države, zbog čega će biti valorizovana i sačuvana od strane Crne Gore za buduće generacije, poručili su ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Vujović je istakla da Islamska zajednica u Crnoj Gori posjeduje značajnu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, uključujući sakralne, profane i fortifikacione objekte, izuzetno važne za buduće generacije.

- Ova baština je važna za očuvanje kulturnog identiteta i istorijskog nasljeđa naše zemlje - poručila je Vujović.

Kazala je da je Ministarstvo kulture i medija kroz Program zaštite za 2023. godinu sufinansiralo projekte koji se odnose na islamsku kulturu u iznosu od skoro 111 hiljada eura, od čega je direktno Islamskoj zajednici dodijeljeno preko 75 hiljada eura.

- Za izradu projekta i sanaciju Redžepagića džamije u Plavu opredijeljeno je 49 hiljada eura. Za konzervaciju i izradu replike Kurana Husein-paše Boljanića Islamskoj zajednici uplaćena je 21 hiljada eura. Sredstva su opredijeljena i za podršku projektu “ISO aplikacija islamski objekti u Crnoj Gori”, konzervaciju i prezentaciju ostataka Hadži-Danušinog vakufa, publikaciju “Čevro ženska darovna maramica na sjeveru CG”, stručnu obradu predmeta etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Pljevlja - saopštila je Vujović.

Reis Fejzić je naglasio važnost kontinuirane saradnje sa Ministarstvom kulture i medija, ističući da uvijek postoji prostor za unapređenje zajedničkih aktivnosti.

- Sljedeće godine navršava se 120 godina od priznavanja islama u Crnoj Gori i Islamska zajednica razmatra mogućnosti obilježavanja ovog značajnog jubileja - kazao je Fejzić.

Vujović - Todorov: Crna Gora i Bugarska jačaju kulturnu razmjenu i saradnju

Posebno je naglašena konzervacija tepiha iz Husein-pašine džamije, koji datira iz XVI vijeka.

- Ovaj tepih, veličine oko 110m² i težak oko 400 kg, biće obuhvaćen Programom zaštite za 2024. godinu. Konzervacija će biti predstavljena uz učešće nacionalnih i međunarodnih stručnjaka.  Tepih je 2023. godine proglašen kulturnim dobrom od nacionalnog značaja - istakao je Fejzić.

U cilju adekvatne zaštite i zbog velike ekspertize koju posjeduju Ministarstvo kulture i medija Crne Gore će zatražiti pomoć od turskog Ministarstva kulture i turizma.

Sastanak je završen u pozitivnom duhu, uz obostrano zalaganje za očuvanje i promociju kulturne baštine Islamske zajednice u Crnoj Gori.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 13:56