Свештеник Станишић / -ФОТО: МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА
24/12/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Благотворна химна љубави која не престаје

Познате су Павлове посланице упућене: Римљанима, Коринћанима, Галатима, Ефесцима, Солуњанима, Колошанима и Филипљанима. То су крајеви у којима је формирао заједнице вјерних

У оквиру циклуса предавања Вјеронауке за одрасле "Добротољубље" на тему "Химна љубави - Посланице апостола Павла" говорио је свештеник Драган Станишић. Предавање свештеника Станишића, у организацији подгоричке Парохије нововарошке одржано је у Светогеоргијевском дому.

На почетку, Станишић је подсјетио да се Павлове посланице или писма могу третирати као ранохришћански документи, а уједно су и дио канона Новог завјета, као и основ црквене мисије и хришћанског васпитања вјековима. Павле се помиње у Дјелима апостолским као онај који је од гонитеља хришћана постао поборник и исповједник Јеванђеља Христовог. Послије страдања архиђакона Стефана, којему је и сам допринио, ишао је за Дамаск да настави гоњење хришћана, али му се на том путу јавио сам Исус Христос и од тог виђења је ослијепио. Послије три дана, када је поново прогледао, кренуо је да проповиједа Исуса Христа неуморно и по свим крајевима од Јерусалима до Рима. Упознао се са апостолом Петром, који је назван апостол Јудеја (Јевреја,) док је Павле био апостол незнабожаца.

Познате су Павлове посланице упућене: Римљанима, Коринћанима, Галатима, Ефесцима, Солуњанима, Колошанима и Филипљанима. То су крајеви у којима је формирао заједнице вјерних. У свом послу имао је многе помоћнике; помињу се Тимотеј, Тит, Филимон, којима је писао посланице намијењене њима лично и за паству. Павле је имао велику силу ријечи и успјех међу онима који су га слушали. И свима је апостол Павле казивао да је Бог исти за све и да је саздао човјека по слици и прилици својој и сваким га даром украсио. Но, иако су дарови различити, Дух је исти и различите су службе, али је Господ исти. Сви дарови се дају на корист, каже апостол Павле, наводи Станишић.

Христ је лице љубави

– Крштење је чин којем једнако приступају Јудејци и Јелини, робови или слободни, и сви су једним духом напојени. Павле помиње разлику народа и друштвеног статуса али то није препрека за дарове Духа. Христос је дародавац у којег су сви дарови овјековјечени у љубави која је од Оца. Чувен је Павлов поздрав: "Благодат Господа Исуса Христа и љубав Бога Оца и заједница Светога Духа да буде са свима нама". Химна љубави којом се апостол Павле прославио, чак и међу онима који не вјерују у божанска откривења, наглашава да су сви дарови које набраја ништа без љубави. Љубав је својство самог божанства, суштине бића Св. Тројице. То је љубав која има лице и сада се види као у огледалу, а онда у вјечности лицем к лицу и никад неће престати, учи апостол. Тајна љубави је повезана са заједништвом - наводи Станишић.

Свештеник подсјећа и на Тајну вечеру Господњу. И, како истиче, то подсјећање на заједништво установљено на Тајној вечери је постало критеријум љубави у Христу нарочито послије Силаска Св. Духа на апостоле.

– Смисао љубави узводи се до службе благодарења која се врши једнако и у времену и у вјечности. Црква се назива Службом Новога завјета, Тијелом Христовим - наводи Станишић, између осталог. Посебно истиче:

– Посланице апостола Павла су похвала Богу и Крсту Христовом, похвала Духу Светоме, химна Љубави која је благотворна и никад не престаје - каже Станишић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:11