Епископ Кирил и свештенство бјелопољско / -Милован Нововић
04/10/2021 u 06:18 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Гранчареву освештана Црква Светих Кирила и Методија, епископ Кирил поручио: У царству небеском нема мјеста за оног ко мрзи

Црква је рађена донацијама мјештана Гранчарева и села која припадају Мјесној заједници Чеоче, уз свесрдну помоћ вјерног народа Бијелог Поља, читаве Црне Горе, као и Србије

Уз присуство великог броја вјерника и пригодан културно-умјетнички програм Црква Светих Кирила и Методија у бјелопољском селу Гранчереву освештана је јуче уз литургију коју је служио епископ буеносајрески Кирил. Он је у бесједи истакао да му је драго што је храм посвећен просветитељима Кирилу и Методију, и што је висок културни ниво у једном забаченом селу.

– Није то случајно. Бијело Поље слави најстаријом рукописном књигом – Мирослављевим јеванђељем, па је веома важно да чувамо овај црквенословенски језик – казао је еписком Кирил и окупљенима пренио поздраве митрополита Јоаникија и епископа будимљанско-никшићког Методија.

image

Освештање цркве у Гранчареву

-Милован Нововић

– Честитам вам овај предиван храм, на овом мјесту посвећен нашим просветитељима Кирилу и Методију. Да се загледамо у ове иконе и онострани живот и прије свега тражимо живот небески. Онда ће се наш живот заиста промијенити, онда ће и ближњи наш бити највећа вриједност у овом, али и оном свијету. На то нас позива данашње јеванђељско читање. Овај свијет је само привремен, јер у будућем свијету нема мржње, болести и умирања, живот је бесконачан. Зато Господ каже „Опростимо непријатељима, не знају шта чине‘‘. Привремени земаљски циљеви се сви једног дана завршавају. Зато треба да волимо, да праштамо, јер свима нам треба да уђемо у вјечно царство небеско. Тамо нема мјеста за онога ко мрзи ближњега. Ко не воли ближњега не може да воли ни Бога – казао је у бесједи епископ Кирил.

Додијељени орден, грамате, захвалнице

Ставрофор Дарко Пејић казао је да је 2007. године почела од идеје и благослова изградња овог храма.

– Због болести која влада одлагано је његово освештање и, ево, данас смо овдје. Сваком смо захвални на помоћи, а прије свега првом предсједнику Одбора за изградњу, данас почившем Блажу Љујићу. Њему је додијељен Орден Светог Ђорђа првог реде, за показану љубав и труд у подизању храма. Породици покојног Милорада Фуртуле, који је дао ову земљу, додијељена је архипастирска грамата, као и Блажу Голубовићу, Вукоману Вујошевићу, Славку Јоксимовићу, Предрагу Вукојевићу, братству Гвозденовић, који су купили звона и барјаке, те Рајку Ђачићу. Захвалнице су добили Божидар Журић, пројектант храма, Периша Џаковић, Миодраг Грба, Петко Фуртула, Ново Вуковић, Веско Шутовић, Велибор Лале Кљајевић, Велизар Рабреновић, Славко Смоловић, Јелена Јанковић, позната тенисерка која потиче из овог краја. Нека је свима од срца благодарност и благослов и ако Бог да да се настави да се сабирамо у овој светињи. Да се Богу молимо и да Бога славимо и Свете Кирола и Методија – казао је Пејић.

Црква је рађена донацијама мјештана Гранчарева и села која припадају Мјесној заједници Чеоче, уз свесрдну помоћ вјерног народа Бијелог Поља, читаве Црне Горе, као и Србије.

– Помагали су сви они који су поријеклом одавде испод обронака Лисе. Више од једне деценије, колико је трајала изградња, освештан је храм, а након више од неколико вјекова коначно је црква у Гранчареву на темељима некадашње светиње засијала у пуном сјају. Једина је ово светиња на потезу од планине Лисе до града Бијелог Пољам, односно Цркве Светих апостола Петра и Павла – истакао је Предраг Вукојевић, предсједник Одбора за изградњу цркве, додајући да је у питању велики дан за овај крај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:34