фото: Скриншот / - фото: Скриншот
01/03/2022 u 18:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унијати преотели храм на западу Украјине

Вјерницима Украјинске православне цркве било је дозвољено да однесу антиминс, богослужбене одежде и нешто црквеног инвентара

Представници унијатске Украјинске гркокатоличке цркве (УГКЦ) преотели су канонској Украјинској православној цркви (УПЦ) храм у част иконе Богородице Свецарице у близини села Цењава, Коломијског округа, Ивано-Франковске области. 

По ријечима настојатеља храма протојереја Георгија Малиша, присталице УГКЦ под вођством Михаила Арсенича варварски су заузеле цркву – пресјекли браве, избили врата и протјерали парохијане. Дошло је мало вјерника, јер свештеник није окупљао народ да брани храм да би избјегли крвопролиће, пошто су узурпатори имали оружје, укључујући и митраљезе.

Представника органа реда није било, иако су претходно обећали да ће патролирати у близини цркве. Штавише, ни након позива полицији од стране свештеника, упркос обећањима, нико од полицајаца није стигао.

Нападачи су објаснили своје поступке тиме што је у току рат. На то је отац Георгије понудио да храм обезвиједи смуештај за расељена лица и избјеглице, али је Арсенич одбио његову понуду.

Вјерницима Украјинске православне цркве било је дозвољено да однесу антиминс, богослужбене одежде и нешто црквеног инвентара.

Свештеник је рекао да је црква, која по закону припада заједници УПЦ, подигнута прије 10 година о трошку парохијана.

(Етос)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 18:01