фото: Скриншот / - фото: Скриншот
23/04/2022 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Благодатни огањ и ове године појавио се у храму Гроба Господњег у Јерусалиму

Присуство Светом огњу је било строго ограничено последње двије године због корона вируса

Благодатни огањ и ове године појавио се у храму Гроба Господњег у Јерусалиму. Благодатни огањ симболизује нерукотворену свјетлост Васкрсења Христовог, о којој је говорио још апостол Петар, и сматра се светињом.

Свето свијетло сишло је око 14:31 (7:31 по источном стандардном времену).

Појавио се у едикули (мала капела подигнута над Христовим погребом) након што је православни патријарх јерусалимски Теофил III ушао у 14.25 (7.25) да се стрпљиво моли и чека.

После силаска Огња, Патријарх је предао свети дар вјерницима који су од њега запалили своје снопове од 33 свијеће, по Христовом узрасту у вријеме његовог распећа и васкрсења.

Силаску Светлости претходила је сложена церемонија: Двери Гроба су биле запечаћене великим воштаним печатом у знак да је његов преглед завршен, и у њему није пронађено ништа што би дозволило Патријарху јерусалимском да запали Ватру било којим обичним средствима.

Непосредно прије доласка Патријарха Теофила, скинут је печат са врата едикула, а у Гроб је унијета велика лампада и 33 свијеће. Тада је Патријарх ушао и почео да чека. Присутни су се непрестано молили за даривање Огња све до његовог појављивања.

Присуство Светом огњу је било строго ограничено последње двије године због корона вируса. Ове године, израелска полиција је покушала да ограничи присуство након што је гомила људи згазила десетине људи на јеврејском празнику прошле године, иако је Јерусалимска патријаршија одбацила ограничења и отворила цркву за хиљаде ходочасника.

Након обреда силаска Благодатног огња, пламен се авионом преноси у друге православне заједнице у Грчкој, Русији, Украјини, Србији и Грузији.

(Оrtodoх cхristianitу)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:24