Владика Иринеј / Фото: Спутњик
08/01/2022 u 08:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владика Иринеј: Док је Кривокапићева Влада на власти, мислим да неће бити потписивања уговора

Какве они имају мотиве, унутар политичке, унутарстраначке или имају ли утицај са стране не знам и не могу да знам, казао је епископ бачки

Гарнитура тренутне власти у Црној Гори за Српску православну цркву је мање болна од оне прије ње, али није ни издалека оно што смо очекивали. Док је ту мислим да неће бити потписивања Темељног уговора са СПЦ, казао је у интервјуу за Спутњик епископ бачки Иринеј Буловић. 

Владика је у емисији "Свет са Спутњиком" казао да је са промјеном политичког стања у Црној Гори црква могла да одахне и да живи без сталног притиска да ће јој бити одузета имовина или оспорен статус и право на постојање.

Додао је да је Влада, на челу са Здравком Кривокапићем, обећавала да ће направити историјски рез са дотадашњим системом вриједности и решењима владе Мила Ђукановића.

- А онда је почела једнострано, без икаквих консултација да мијења тај уговор. Не знамо до данас шта су то они све мијењали. Уговор, нажалост, још није потписан. Какве они имају мотиве, унутар политичке, унутарстраначке или имају ли утицај са стране не знам и не могу да знам. Али шта год да је то неће моћи да изостане, прије или после. Морамо имати двије важне врлине, трпљење и стрпљење. Кад-тад то ће бити урађено. Отворени смо и даље. Ако сматрају да тај уговор није добар који су већ били прихватили нека кажу па ћемо видјети- казао је епископ Иринеј. 

У интервјуу се дотакао и теме о јединству и братству са руским народом.

- Српски народ по свом бићу не може бити против Русије. Ако нам се то уписује у гријех морамо то да претрпимо- навео је он. 

Према његовим ријечима, став о статусу Косова и Метохије СПЦ неће мијењати. 

- Сваком признајемо право на слободу и живот нимало друкчији од нашег. С друге стране, треба заштитити и народ а наша држава и црква на том пољу раде све што је могуће. Надајмо се да ће разум бар толико превладати да садашња власт која је екстремна чак у односну на претходну тачијевску, не покуша неки нови погром или просто да протјерају Србе. Мислим да то Србија, пријатељске државе, прије свега Русија, али и наша црква неће дозволити. Мислим да на дужу стазу нема мјеста за очајање али треба, што се каже у народној пјесми, на страшноме мјесту постојати и све издржати- закључио је епископ Иринеј. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:09