фото: Твитер / - фото: Твитер
04/12/2021 u 18:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) У Атини приведен православни свештеник, папу назвао јеретиком

Инцидент је услиједио послије мањих протеста на Кипру који је папа претходно посјетио, а чији су етнички грчки становници такође великом већином православни

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо састао се у Атини са архиепископом Атине и цијеле Грчке Јеронимом другим, а неповјерење који многи православни Грци гаје према таквим сусретима илустровао је протест једног православног свештеника у тренутку уласка папе у резиденцију поглавара Грчке православне цркве.

 - Папа, ти си јеретик! - три пута је узвикнуо свештеник док је Фрањо долазио у резиденцију.

Свештеник је пао на земљу и полиција да је одвела, а чинило се да поглавар Римокатоличке цркве није то ни примијетио док је улазио у резиденцију на састанак са православним поглаваром.

Инцидент је услиједио послије мањих протеста на Кипру који је папа претходно посјетио, а чији су етнички грчки становници такође великом већином православни.

Папа је током боравка на Кипру позвао на помирење православих и католичких хришћана.

Папина званична посјета Грчкој је прва посјета једног папе од 2001. године, када је у Атини био папа Јован Павле други, који се тада извинио за гријехе које су католици „чињењем или пропуштањем“ скривили према „православној браћи“ током вјекова.

Фрањо је извињење поновио данас пред Јеронимом и другим православним свештеницима, рекавши да се стиди због поступака католика који су због „жеђи за доминацијом и моћи озбиљно ослабили наше заједништво“.

Католици и православци су се подијелили око низа питања, укључујући примат папе.

Јероним је рекао Фрању да дијели његов поглед о стварању чврстих веза за суочавање са глобалним изазовима као што су мигрантска криза и климатске промјене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:05