Филип Макрид / -Архива
27/04/2022 u 06:18 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Филип Макрид: Уколико поскупи струја, поскупjeће и вода

Донијели смо одлуку о извођачу главног постројења за пречишћавање отпадних вода, али да не бих прејудицирао име извођача, морамо сачекати крај процедуре, казао је Макрид. У нашем интервјуу погледајте и кадрове снимљене на водоизворишту Мареза

Уколико дође до повећања цијена електричне енергије не искључујемо могућност да и вода поскупи, саопштио је у интервјуу за „Дан“ Филип Макрид, извршни директор Водовода. Макрид наводи да цијена енергената значајно партиципира у цијени воде.

– У овом тренутку не видимо разлог за било каквим поскупљење воде, нити Водовод има основа да упути било какав предлог када је у питању цијена. Ми смо током прошле године године формирали и усвојили цијене за ову годину у складу са правилником и методологијом Регулаторне агенције. У овом тренуку не можемо тражити било какву корекцију цијена обзиром да немамо правног основа. Једини параметар који би у овом тренутку могао озбиљеније утицати на промјену цијена воде, а и он мора бити размотрен од стране Регулаторне агенције, је цијена енергената односно електричне енергије, која значајно партиципира у цијену воде јер се комплетно подручје града се снабдијева на принципу испумпавања воде. Уколико дође до наглих скокова, свакако да је један од корака и захтјев према РАЕ да се сагледа оправданост односно начин на који ће цијена електричне ернгије утицати на цијену воде. У том случају, не искључујемо могућност да вода поскупи, али мислим да у овом тренутку та могућност није велика, макар не у првој половини године – саопштио је Макрид.

Порески дуг смањили на 200.000 еура

Предузеће Водовод смањило је порески дуг са пола милиона еура на 200.000 еура.

–Порески дуг је настао у доба короне, када смо имали проблем са наплатом. Данас износи око 200.000 еура. Сматрамо да поштујемо неке договоре везано за одговорна лица из Пореске управе и надамо се да ћемо у овом периоду који долази испред нас ући у његов репрограм – навео је Макрид.

Макрид додаје да су донијели одлуку о извођачу који ће градити постројење за пречишћавање отпадних вода.

– Скоро неких годину, са краћим прекидима, траје тендерски поступак за избор извођача. Обзиром да се ради о великом и захтјевном пројекту, како са финансијског и са техниолошког аспекта, што потврђује и назив „пројекат вијека“. Ми смо у складу са правилником KfW банке спровели тендерску процедуру која се састојала из предквалификација гдје смо имали четири компаније које су одабране као компаније које могу да иду у следећи круг. Донијета је одлука, али не бих прејудицирао. За име извођача морамо сачекати крај процедуре која подразумијева крај преговорачког поступка – навео је Макрид.

Макрида смо питали и о оправданости градње гробља на Ћемовском пољу. Он сматра да овај објекат не може угрозити водоизвориште.

– Прва асоцијација за нас када је у питању Ћемовско поље је водоизвориште. Јасно је и недвосмислено је да водоизвориште није у домену градског гробља те да оно не може имати било какав негативан утицај када су у питању воде на Ћемовском пољу. Гробље мора негдје да буде постављено, да ли је ово најбоља локација или не- у то се не бих усудио коментарисати – наводи Макрид.

У плановима овог предузећа дуго година се спомињала и градња фабрике за флаширање воде.

– Оно што у овом тренутку имамо од документације је студија локације за будућу фабрику. Основни проблем што до сада фабрика није урађена јесте тржиште, сировина постоји, предуслови постоје. Сматрам да је ово пројекат који је идеалн за приватно-јавно партнерство у којем би партнер који би је градио обезбиједио тржиште – поручује Филип Макрид.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 10:10