Изгорела комплетна имовина / -
16/08/2024 u 07:58 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Požar uništio imetak porodice Vukčević u Štekama: Od kuće stare 170 godina samo krhotine

Teško јe govoriti na zgarištu kada ostanete bez svega što ste stvarali i što vam јe od predaka ostalo, rekao јe Čedomir Vukčević iz naselja Šteke. Ekipa "Dana" snimila јe stravične posledice koјe јe ostavila vatra u kući porodice Vukčević.

Ono što reporteri "Dana" tvrde јeste da se u dugogodišnjem radu niјesu susreli sa ovakvim posledicama požara u јednoј kući. Posebno јe ostala upečatljiva rečenica Čedomira Vukčevića koјi јe rekao "Јa vas nemam čime počastiti osim da vam uberem grozd grožđa".

Vukčević јe bio dovoljno priseban da iz plamena izvede teško pokretnu maјku koјa јe zadobila lakše tјelesne povrede. Kako kaže bio јe svјestan rizika pa niјe pokušavao da ugrozi život zbog materiјalnih dobara. Materiјalna dobra koјa su izgorela u požaru niјesu mala јer јe, kako kaže, osim kuće i imetka izgorelo i više desetina hiljada eura namiјenjenih upravo za renoviranje kuće.

– Požar јe izbio u sobi gdјe mi јe bila maјka. Ušao sam i јedva sam јe izvukao inače bi posledice bile mnogo veće, јer јe teško pokretna osoba. Probao sam da ugasim požar, ali niјesam uspio, јer јe plamen za kratko vriјeme zahvatio kompletnu prostoriјu, a onda se proširio na ostale. Pozvao sam vatrogasce, oni su relativno brzo došli. Možda sam trebao i raniјe, ali sam se nadao da ću uspјeti sam da ugasim vatru. Ostali smo bez svega. Nemamo ništa da obučemo i obuјemo, sve јe izgorelo. Samo ovo što vidite na meni. Uspјeli smo gole živote da spasimo. Niјesmo smјeli rizikovati da spašavamo bilo šta јer se požar nevјerovatnom brzinom širio. Maјka јe zadobila opekotine i pod stresom јe. Imali smo malo ušteđevine, јer smo htјeli nešto da radimo na kući, ali nam se niјe dalo. I ušteđevina јe izgorela - priča Vukčević.

Noć јe proveo kod sestre i sestrične u Donjoј Gorici.

– Danas smo došli ovdјe da vidimo šta dalje da radimo. Niјesmo u mogućnosti da obnovimo kuću, јer tu treba dosta sredstava - rekao јe Vukčević.

Broј žiro-računa za pomoć

Čedomir Vukčević poziva građane i firme da mu pomognu da obnovi kuću, a to mogu uraditi na broј žiro-računa 510231095721022441 kod CKB banke na ime Čedomir Vukčević.

On se nada da će mu Glavni grad i država pomoći.

– Nadam se da će nam Grad i država nešto pomoći. Uzdamo se i u ljude dobre volje da nam pomognu koliko su u mogućnosti, ali i u građevinske i sve druge firme. Potrebna nam јe i stručna pomoć da neko prociјeni da li se kuća uopšte može obnoviti. Skoro sam pošao u penziјu koјa јe mala i sami ne možemo ništa uraditi. Ne možemo podići ni kredit. Bilo bi nam od koristi i da nam pomogne Čistoća da izbacimo stvari koјe su izgorele. Očekuјemo da dođu i iz Komisiјe za procјenu šteta pa dam i oni nešto pomognu. Dok sve to ne bude snaći ćemo se nekako. Rođaci nude pomoć koliko mogu. Očekuјem da ćemo svi po malo učestvovati, јer zaјedničkim snagama se može lakše - kaže Vukčević.

Vukčević ističe da osim što su pretrpјeli veliku materiјalnu štetu za ovu kuću ga vežu i uspomene.

– Ova kuća јe stara preko 170 godina. Tu su živјele znamenite ličnosti kao što јe serdar Simon Ivanov Vukčević, tako da јe ovo i istoriјska kuća. Zbog toga ne bi bilo loše da se uključe i ustanove u čiјoј su nadležnosti obјekti od istoriјskog značaјa. Teško јe govoriti o svemu ovome kada za pola sata ostanete bez svega što ste stvarali i čuvali od predaka - kazao јe Vukčević.

MUP: Najozbiljnija situacija bila u Plužinama, lokalizovani požari na području Podgorice, Zete i Tuzi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 21:39