На неколико објеката су већ катанци / Дан
18/04/2022 u 08:02 h
Andrijana Dabanović, M. VujisićAndrijana Dabanović, M. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) За Биочане аутопут је пут у банкрот јер ће их туристи сада заобилазити

Они који љети продају смокве, грожђе и производе највише ће испаштати. Биоче је доста запостављено, овај потез ће читав бити „слијепо цријево”, каже Мишко Вујошевић

Деценијама је насеље Биоче развијало малу привреду захваљујући туристима који су овдје налазили одмориште и мјесто за предах. Посебно су били бројни угоститељи, продавнице, радионица за поправку возила и тезге за продају домаћих производа, све то сада, отварањем аутопута нестаје, јер ће туристи са Смоковца на аутопут, а следећа дестинација им је Колашин. Неки локали су већ сада затворени, на некима су катанци, док се поједини већ издају. За овај крај житељи и привредници сматрају да ће постати слијепо цријево иако је на само 12 километара од центра Подгорице.

Мишко Вујошевић, власник угоститељског објекта, каже да ће имати доста проблема када се отвори аутопут јер ће бити на губитку.

image

Мишко Вујошевић

Дан

– Колико смо имали добар приход задњих пет, шест година од радника и пословођа са аутопута сада ћемо бити на губитку. По мени ћемо изгубит двије трећине посла, али ми се уздамо у квалитет који пружамо. Надам се да ћемо наставити пословање, иако у мањем обиму. Водим се тиме да су у Сотонићима постојала два, три ресторана и када је направљена Созина сви су се затворили. О томе сада размишљамо. Овдје је отворен велики број бензинских пумпи, кафића, ресторана, али нас храбри квалитет, цијена аутопута... – наводи Вујошевић.

Вујошевић истиче да ће највише испаштати мјештани.

– Они који љети продају смокве, грожђе и производе највише ће испаштати. Биоче је доста запостављено, овај потез ће читав бити слијепо цријево. Мој локал је главна станица за камионе, док код комшија свраћају аутобуси. Сви ћемо штету претрпјети, неко мање неко више, али борба се наставља – истиче Вујошевић.

Власник ауто сервиса за камионе Бућко Радуновић каже да након отварања аутопута више неће бити пролазника.

image

Бућко Радуновић

Дан

– Посао ћемо изгубити сигурно за 50 одсто. Имамо сервис за поправку камиона и тај посао ће да опадне. Ако овуда буду пролазили само они који немају да плате путарину на аутопуту они сигурно неће доћи ни у сервис. Од њих нема наде ни зараде. Аутопут доноси напредак држави за своје градове и општине. До сада смо живјели на рачун пролазника. Највише ће да осјете фамилије које продају производе на тезгама поред улице. То је колапс и криза за те фамилије. Биоче је у задњих неколико година развијеније него што је било. Имамо доста фирми, пољопривредника... Ово је била главна саобраћајница и центар дешавања – истиче Радуновић.

И пумпе неће имати посла као до сада. То тврди Дејан Вујашевић који истиче да ће Биоче бити слијепо цријево када се отвори аутопут.

image

Дејан Вујашевић

Дан

– Од најпрометније саобраћајнице долазимо до ничега. Овдје има доста ресторана, пумпи, људи који љети продају воће, свега тога више неће бити. Нису људи размишљали о томе колико је пут исплатив. У туристичкој сезони да, али овако не. Мислим да неће бити довољно возила која ће пролазити аутопутем да би се то исплатило – наводи Вујашевић.

Мјештанин Богић Дукић сматра да ће ускоро Биоче бити потпуно запостављено.

image

Богић Дукић

Дан

– Људи ће га заобилазити, јер ће сви ићи новим путем. Надам се да се локали неће затварати, али нисам сигуран колико ће им се исплатити да раде. Биће им тешко, јер ће туристи ићи аутопутем – каже Дукић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:45