Brandenburška kapija tokom Berlinskog festivala svjetlosti 2024, osvijetljena instalacijom ‘Gate to the Future‘ umjetničkog studija MP-STUDIO iz Bugarske / SHUTTERSTOCK - SHUTTERSTOCK.COM
15/10/2024 u 17:33 h
Iva NešićIva Nešić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Berlinski Festival svjetlosti 2024: Spoj istorije, moderne umjetnosti i tehnologije

Od neoklasicističke Brandenburške kapije do modernih 3D svjetlosnih projekcija, Berlinski festival svjetlosti oživljava grad spajajući istorijske simbole sa savremenim temama slobode, ljudskih prava i kreativnosti, pružajući posjetiocima jedinstveno umjetničko iskustvo.

Berlin se svake godine u oktobru pretvara u spektakl svjetlosti i umjetnosti zahvaljujući Berlinskom festivalu svjetlosti, jednom od najvećih svjetskih festivala svjetlosne umjetnosti. Ove godine, od 4. do 13. oktobra, posjetioci su imali priliku da dožive preobražaj grada u svjetlosnu instalaciju koja slavi slobodu, povodom 35. godišnjice pada Berlinskog zida. Tema festivala, "Sloboda", ne samo da oživljava sjećanje na prošlost, već povezuje istorijske simbole sa savremenim umjetničkim izrazom i društvenim porukama.

 

Jedan od najupečatljivijih primjera ove sinergije između prošlosti i sadašnjosti je Brandenburška kapija, simbol pobjede i jedinstva. Izgrađena u neoklasicističkom stilu krajem 18. vijeka, kapija sa skulpturom Kvadrige Gotfrida Schadowa – boginje Viktorije koja vodi četvoropreg – postala je simbol Njemačke i njenog istorijskog puta. Ove godine, kroz tehniku 3D video mapiranja, kapija postaje dinamično platno za umjetničke instalacije koje ne narušavaju njenu klasičnu ljepotu, već je transformišu u vizuelni dijalog prošlosti i sadašnjosti. Kako navodi VISITBERLIN, "svjetlosne instalacije ne narušavaju neoklasicističku estetiku kapije, već je transformišu, omogućavajući posjetiocima da kroz projekcije dožive nove interpretacije starog simbola". Umjetnici koriste ovu jedinstvenu platformu da prenesu savremene poruke o slobodi i ljudskim pravima, povezujući istorijske pobjede s današnjim borbama za prava i jedinstvo​.

Na festivalu su učestvovali renomirani umjetnici iz cijelog svijeta. Među njima su Thierry Noir, francuski umjetnik poznat po radu na Berlinskom zidu, te MP-STUDIO iz Bugarske, koji koriste moderne tehnike svjetlosne umjetnosti kako bi oživjeli neke od najvažnijih gradskih spomenika. Na primjer, instalacije na Berliner Domu ove godine prikazuju apstraktne prikaze slobode i kreativnosti, koristeći kombinaciju boja, oblika i digitalnih elemenata kako bi prikazali jedinstvenu viziju slobode. Na sličan način, TV toranj, jedan od najpoznatijih simbola Berlina, pretvoren je u dinamičnu svjetlosnu skulpturu koja priča priče o slobodi kroz apstraktne i surrealističke prikaze​.

 

Festivalski program je obuhvatio preko 70 lokacija širom Berlina, uključujući ikonične spomenike kao što su Brandenburška kapija, Charlottenburški dvorac, Potsdamer Platz, te manje poznate lokacije koje postaju privremena umjetnička platna. Mnoge instalacije naglašavaju ekološke i društvene teme. Instalacije na Charlottenburškom dvorcu, u saradnji sa WWF-om, posvećene su zaštiti prirode i održivosti, stvarajući emotivne prikaze ljepote naše planete i pozivajući na ekološku svijest​.

 

Festival je takođe poznat po tome što povezuje tradicionalnu umjetnost sa savremenim tehnologijama, stvarajući most između istorijskih simbola i modernih tema. Svjetlosne instalacije ne samo da ukrašavaju grad, već kroz svoju raskošnu vizualizaciju pružaju publici priliku da doživi interaktivnu umjetnost koja se bavi ključnim pitanjima našeg vremena – slobodom, pravdom i ekološkom sviješću. Kako navodi VISITBERLIN, ova "kombinacija predstavlja most između prošlosti i budućnosti, gdje se tradicionalni simboli integrišu u savremeni kontekst, koristeći tehnologiju da prenesu nove narative"​.

 

 

Sa preko dva miliona posjetilaca godišnje, Berlinski festival svjetlosti je postao globalni događaj koji privlači ljubitelje umjetnosti, tehnologije i kulture iz svih krajeva svijeta. Posjetioci su imali priliku da učestvuju u vođenim turama, kako pješačkim tako i vožnjama brodom ili autobusom, koje ih vode kroz osvijetljeni grad i omogućavaju dublje razumijevanje instalacija i istorijskog značaja mjesta koja posjećuju​.

 

Berlinski festival svjetlosti 2024. predstavlja savršenu sintezu istorije i modernosti, gdje se kroz umjetnost slavi prošlost, ali i pruža vizija budućnosti – vizija u kojoj sloboda, pravda i održivost postaju univerzalne vrijednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 20:14