Џим Морисон / - WIKIPEDIA
03/07/2021 u 09:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Легендарни музичар Џим Морисон умро прије 50 година

Морисон jе живио славно по често понављаном цитату Вилиjама Блеjка: "Пут разузданости води ка палати мудрости"

Славни и контроверзни пјевач групе "The Doors" преминуо jе на данашњи дан, био jе означен као икона популарне културе, али jе водио веома неуредан и нездрав живот коjи jе од стране биографа био описан као "пун баханалиjа" и алкохола.

Музичар Џеjмс Даглас Морисон jе рођен 8. децембра 1943, а преминуо 3. jула 1971. Био jе амерички пјевач, музичар, текстописац и пјесник, коjи jе био главни вокал рок бенда "The Doors".

Морисон jе шкотског поријекла и син адмирала Ратне морнарице САД Џорџа Стивена Морисона (1919—2008) и Кларе Кларк Морисон (1919—2005), коjи су се упознали на Хаваjима.

Због своjе дивље личности, поетских текстова, препознатљивог гласа, непредвидивих и несталних наступа и драматичних околности коjе су окруживале његов живот и рану смрт, музичка критика и обожаваоци Морисона сматраjу га jедним од наjзначаjниjих и наjутицаjниjих фронтмена у историjи рока.

Морисон jе живио славно по често понављаном цитату Вилиjама Блеjка: "Пут разузданости води ка палати мудрости". Чак и прије стварања Дорса, узимао jе велике количине ЛСД-jа, али се убрзо по стварању групе пребацио на алкохол, коjи jе почео да пиjе у великим количинама и говорено jе да jе учествовао у разним баханалиjама.

Некада jе долазио на снимања пиjан (може се чути његово штуцање у пјесми "Five to One"). На краjу му jе то узело данак.

Од његове смрти, његова слава траjе као jедна од наjбунтовниjих и наjчешћих икона популарне културе, коjа представља генерациjски jаз и контракултуру младих.

Околности његове смрти и таjна сахрана су биле предмет бескраjних гласина и играли су значаjну улогу у мистици коjа наставља да га окружуjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 04:29